Декор для дома,  Процессы вязания,  Салфетки

Фігурна серветка гачком

Скатертини та серветки, виготовлені гачком, здатні перетворити будь-який інтер’єр, наповнюючи його затишком та гармонією.  Кожен елемент, створений вручну, має свою унікальність, а мереживні візерунки додають легкості та прикрашають простір.

Такі вироби можуть бути різної форми та розмірів. Наприклад, великі скатертини, що покривають весь стіл, так і меншого розміру, які призначені для декорування його центру або бічних поверхонь.

Завдяки різноманітним візерункам та технікам виконання, кожна така річ є унікальною. Від класичних мотивів до сучасних геометричних форм – в’язання гачком дозволяє реалізувати будь-які дизайнерські задуми. Крім того, кольорова гама також може бути найрізноманітнішою, що дозволяє створювати як ніжні, так і яскраві акценти в інтер’єрі.

Використання скатертин та серветок, створених гачком, не тільки прикрашає оселю, але й зберігає традиції рукоділля. Вони стають невід’ємною частиною сімейного вогнища, перетворюючи звичайні моменти на святкові. Такі речі можуть передаватися з покоління в покоління, зберігаючи в собі частинку душі та тепла майстрині, що їх створила. Вони додають інтер’єру індивідуальності та неповторного стилю, який неможливо повторити фабричним виробництвом.

Для в’язання серветки я обрала бобінну пряжу, 100% льон, натурального відтінку.

Метраж 600м/100г. Гачок №2.

Серветка гачком проста у виконанні. Може бути будь – якого розміру. Довжина залежить від кількості елементів, а саме ромбів, ширина – від товщини пряжі. Нижче додаю фото серветки та схеми із журналу Filethakeln №2 2021. А далі розповім про процес в’язання.

В’язання полотна проходить в декілька етапів.

1 етап. Формуємо бажану довжину виробу. Згідно схеми в’яжемо необхідну кількість ромбів. Довжина моєї серветки складається з 4-х ромбів, це близько 90 см (враховуючи товщину моєї пряжі).

На другій схемі червоною стрілкою позначено початок в’язання ромбів. Вісім повітряних петель з’єднуємо у коло, далі формуємо зворотніми рядами ромби.

Визначившись з довжиною, преходимо до наступного етапу.

2 етап. Виконуємо обв’язку ромбів по усьому краю. Під бокові арки в’яжемо по три стовпчика без накида. Перехід від ромба до ромба – три повітряні петлі.

Після обв’язки робочу нитку відрізаємо на одному із кінців ромба, і приєднуємо її між ромбами. Починаємо новий етап.

3 етап. Виконуємо зворотніми рядами напівкола між ромбами, з однієї та іншої сторони.

Довжина моєї серветки 4 ромба, між ними з кожної сторони по 3 напівкола.

4 етап. Далі обв’язка усього краю серветки.

Практично серветка вже готова. Але, за бажанням, можна додати ще деякі елементи декору. Наприклад, китиці та намистини.

5 етап. Декорування. На двох краях сервертки я додала по три дерев’яні намистини та об’ємні китиці.

Ось так виглядає моя готова серветка. Довжина 93 см без китиць, 132 см з китицями.

Витрати пряжі на серветку такого розміру:

  • без китиць 80 г,
  • з китицями 100 г.

Нижче додаю фото та схеми серветок іншої форми, які в’яжуться з подібних елементів. В’яжіть із задоволенням!