Джемпера и пуловеры,  Для женщин,  Процессы вязания

Джемпер спицями “MINT”

Майстерність в’язання – це чудовий спосіб не лише створити унікальний одяг, а й втілити свої творчі задуми та перетворити пряжу в шедевр. Коли літо дарує нам яскраві промені сонця, а осінь прикрашає природу палітрою теплих відтінків, настав час подумати про новий, стильний та практичний гардероб. Пропоную зв’язати джемпер рельєфно – ажурним візерунком. Цей проект не лише об’єднує в собі вміння в’язати спицями, а й дарує можливість злити воєдино легкість літа та теплоту осені. У цій статті ви знайдете секрети створення неперевершеного ажурного джемпера, який стане невід’ємною частиною будь-якого сезону та підкреслить вашу неповторність.

Для цієї роботи я обрала бобінний італійський мікс: буретний шовк з бавовною (50/50), 750м/100г. В’яжу ниточкою в два складення. Для легкого мерехтіння додала ще одну нитку тонкого люрексу (2800м/100м). Спиці №3,5.

Замовляла пряжу в магазині “Сінчеріта”, нижче додаю посилання на профіль в Інстаграм

https://www.instagram.com/yarnoncone_sincerelymerely/?hl=ru

Джемпер в’яжемо зверху донизу єдиним полотном рельєфно – ажурним візерунком. Модель: реглан зверху, вільного силуету.

Розрахунки на розмір 48-50. Для горловини набираємо 150 петель + 1 петля для з’єднання в коло. В’яжемо по колу 12 рядків резинкою 1х1. 

Наступний 13-й ряд в’яжемо усі петлі лицьовими, ділимо їх на окремі частини і відмічаємо маркерами:

  • спинка  – 59 петель,
  • перед – 77 петель,
  • рукава – по 5 петель кожен,
  • лінії реглана – по 1 петлі кожна (з наступним збільшенням на 1 петлю).

В цьому рядку виконуємо збільшення петель по лініях реглана: з однієї петлі кожної лінії реглана пров’язуємо 2 лицьові петлі. На спицях 150 + 4 = 154 петлі.

Далі, 14- й ряд в’яжемо лицьові петлі.

15 ряд: лицьові петлі. З цього рядка починаємо виконувати збільшення петель біля ліній реглана (до і після) для розширення полотна будь – яким зручним способом (у вигляді накидів, з протяжки, з петлі попереднього рядка, тощо).

На спицях 154 + 8 = 162 петлі.  Нові петлі спочатку пров’язуємо лицьовими, а далі поступово вводимо у візерунок. Збільшення петель біля ліній реглана продовжуємо виконувати в кожному 2-му рядку.

З 16-го рядка переходимо на в’язання рельєфно – ажурного візерунку згідно схеми, що в галереї нижче. 

Рапорт візерунка 9 петель: 4 петлі косичка і 5 петель ажур.

Як розпочинати в’язати 1-й ряд візерунку для кожної деталі описано нижче:

Спинка: 1 лицьова, 6 рапортів візерунку (по 9 петель кожен), 5 петель візерунку для симетрії (ажур), 1 лицьова.

Рукава: 1 лицьова, 5 петель візерунку – ажур, 1 лицьова.

Перед: 1 лицьова, 8 рапортів візерунку (по 9 петель кожен), 5 петель візерунку для симетрії (ажур), 1 лицьова.

В’яжемо по колу кокетку до необхідної довжини, виконуючи рівномірне розширення полотна.

У мене довжина кокетки 18 см (включаючи горловину). При цьому довжина лінії реглана 23 см. На цьому етапі кількість петель кожної деталі окремо становить:

  • спинка – 105 петель,
  • перед – 123 петлі,
  • рукава – по 51 петлі кожен.

Петлі рукавів знімаємо на додаткові канатики. Переходимо на в’язання  азіатського ростка на петлях спинки (105 петель). Росток в’яжемо зворотніми рядками. Його довжина (висота) становить 20 рядів візерунка, це приблизно 7 см.

Далі, з’єднуємо петлі спинки, переда, додаємо по 12 петель для підрізу з кожної сторони, продовжуємо в’язати основну частину по колу до необхідної довжини. По нижній частині джемпера виконуємо 12 рядів резинкою 1х1, далі 2 рядка подвійною резинкою. Закриваємо петлі голкою.

Довжина основної частини 65 см. Витрати пряжі 250 г.

Переходимо на в’язання рукавів. На додаткових канатиках у нас вже є по 51 петлі для кожного рукава. Петлі ліній реглану віддаю також до петель рукавів: 51+2+2 = 55 петель.

Далі по краю ростка і підрізу набираю ще по 26 петель для кожного рукава. На спицях: 55 + 26 = 81 петля. Це повних 9 рапортів візерунку. В’яжемо рукава по колу до необхідної довжини. По нижній рукава виконуємо 12 рядів резинкою 1х1, далі 2 рядка подвійною резинкою. Закриваємо петлі голкою. 

Вага готового виробу 370 г.