Для женщин,  Кардиганы,  Процессы вязания

Кардиган спицями рельєфно – ажурним візерунком

Літній кардиган спицями – зручно, стильно, комфортно. Такий кардиган стане чудовим доповненням до вашого літнього гардеробу. Виготовлений з легкої пряжі, він забезпечить комфорт навіть у спекотні дні, дозволяючи шкірі дихати.

Рельєфний візерунок та цікаві лінії реглану додають виробу особливого шарму та роблять його унікальним. Ажурні елементи створюють цікавий візуальний ефект, підкреслюючи ваш стиль і смак. Ви можете обрати будь-який колір пряжі, щоб кардиган гармоніював з вашими улюбленими літніми речами – від суконь і спідниць до шортів і джинсів.

Кардиган спицями легко адаптувати під ваші індивідуальні параметри, вносячи зміни в розмір і форму виробу. Це дозволить створити ідеальний варіант, який буде підходити саме вам. Крім того, виготовлення кардигана своїми руками дозволить вам насолодитися процесом творчості та отримати задоволення від результату.

Незалежно від того, чи ви відправляєтесь на прогулянку, чи плануєте вечірній вихід, літній кардиган з рельєфним ажурним візерунком стане вашим незамінним супутником, даруючи вам комфорт і стиль у будь-якій ситуації.

Для роботи обрала пряжу Rope від E. Miroglio. Склад: 55% бавовна, 45% поліамід.

Метраж 220м/100г. Спиці №5.

Розрахунки даю на розмір 48-50. Кардиган в’яжеться зверху донизу єдиним полотном. Починаємо з коміра – планки. В’язання кардигана розпочинаємо з коміра – планки. Планка буде становити 11 петель. Тому, з будь-якої допоміжної пряжі, набираємо гачком ланцюжок з 11 повітряних петель. Далі з кожної повітряної петлі основною пряжею формуємо нові петлі та одягаємо їх на спицю (дивись відео – Частина 1). Починаємо в’язати смужку резинкою 1х1, приблизно 8-9 см. Робочу нитку відрізаємо. Повертаємось до початкового ланцюжка з повітряних петель. Розпускаємо його, а відкриті петлі підхоплюємо на спицю. В’яжемо смужку в іншу сторону теж 8-9 см. Довжина планки має дорівнювати половині обхвату шиї. У мене обхват шиї 34 см: 34/2=17 см.

Ось така смужка має бути, по краях якої по 11 відкритих петель. Ці петлі і далі будемо в’язати резинкою 1х1, це будуть планки двох пілочок переду.

Планку (смужку) приміряємо на себе. Якщо буде довшою, то горловина буде вільною. Якщо коротшою – то планка горловини буде щільно прилягати до шиї.

По одній із довших сторін смужки, з крайових петель, набираємо 32 додаткові петлі і розподіляємо їх таким чином:

  • дві пілочки – по з петлі,
  • спинка – 18 петель,
  • два рукава – по 3 петлі,
  • чотири лінії реглана – по 1 петлі.

Починаємо в’язати кокетку рельєфним візерунком, звичайним регланом, зворотніми рядками (лицьовими і виворітними). Збільшення петель біля ліній реглана виконуємо в кожному 2-му рядку для всіх деталей однаково.

Збільшення петель біля планок пілочок виконуємо таким чином: 12 разів в кожному 4-му рядку.

В’яжемо кокетку на довжину 22 см.

Після вив’язування кокетки, на петлях спинки  +2 крайові петлі (ліній реглана), у мене це 78+2=80 петель, виконуємо азіатський росток – 8 рядів ажурного візерунка. 

Далі формуємо підрізи, набираю по 10 додаткових петель з кожної сторони. 

Петлі рукавів знімаємо на додаткові канатики (по 65 петель кожен). З’єднуємо петлі спинки, підрізів, пілочок і продовжуємо в’язати основну частину кардигана.

На цьому етапі на спицях 212 петель: 

  • спинка – 80 петель,
  • дві пілочки – по 56 петель,
  • два підрізи – по 10 петель

В’яжемо основну частину до необхідної довжини. На планці правої пілочки виконуємо отвори для гудзиків. 

По низу основної частини виконуємо 10 рядів резинкою 1х1 та 2 ряди подвійної резинки. Закриваємо петлі голкою (дивись відео нижче)  або іншом, зручним для вас способом. 

Довжина виробу 58 см. Витрати пряжі на основну частину 360 г.

Далі переходимо на в’язання рукавів. На додаткових канатиках для кожного рукава маємо по 65 петель. По краю підріза та ростка набираємо додаткові петлі. Якщо петель виявилось забагато, то в наступному рядку виконуємо  зменшення до небхідної кількості. Полотно рукавів в’яжемо зворотніми рядками.

На спицях 71 петля: 23 рапорти візерунка х 3 петлі + 2 крайові = 71 п.

Увага!  Даний рельєфно – ажурний візерунок можна адаптувати для в’язання полотна по колу. Але малюнок на полотні буде трохи відрізнятися. Цей візерунок можна використовувати для в’язання светрів, джемперів, коли і основну частину і рукава в’яжемо по колу. Тоді усе полотно буде однаковим.

В’яжемо рукава на необхідну довжину. Перед манжетом кількість петель зменшуємо вдвічі – пров’язуємо по 2 разом лицьовою.

По низу рукавів виконуємо 10 рядів резинкою 1х1 та 2 ряди подвійної резинки. Закриваємо петлі голкою (дивись відео нижче)  або іншом, зручним для вас способом. 

Виконуємо трикотажні шви на рукаві, ховаємо хвостики, пришиваємо гудзики.

Ось і все. Наш кардиган готовий! Загальні витрати пряжі на виріб (розмір 48-50) – 530 г.