Джемпера и пуловеры,  Для женщин,  Процессы вязания

Пуловер на затин (запах) спицями

Ніжна та жіноча модель пуловера з рельєфними лініями реглана, який буде елегантним доповненням гардеробу в повсякденному житті. Такий виріб додасть романтичності до вашого образу. 

Обираємо м’яку, приємну пряжу та починаємо в’язати.

Для цієї моделі я обрала два вида бобінної пряжі:

  • ангора 30%, 1200м/100г (дві нитки),
  • люрекс на бавовняній основі, 1600м/100 г (одна нитка).

Спиці №4 для основного полотна, №3 для резинки 1х1 по нижній частині виробу та манжетів.

Щільність полотна (лицьова гладь) в 10 см: 2о петель х 30 рядків.

Пуловер в’яжемо зверху донизу одним полотом зворотніми рядками, нижня частина (резинка 1х1) – по колу. Далі рукава – теж по колу.

Процес в’язання.

На спиці №4 набираємо 46 петель, формуємо горловину. Розподіляємо петлі згідно малюнка, в’яжемо кокетку. Спинка, пілочки та рукава – лицьова гладь, лінії реглана – рельєфний візерунок.

Збільшення петель біля ліній реглана виконуємо в кожному 2-му рядку для всіх частин однаково. Одночасно біля крайових петель виконуємо збільшення для пілочок в кожному 4-му рядку.

На висоті кокетки 24 см кількість петель окремих частин становить:

  • спинка – 88 петель,
  • пілочки – по 51 петлі кожна,
  • рукава – по 71 петлі кожен,
  • лінії реглана без змін – по 4 петлі кожна.

Лінії реглана – кожна по 4 петлі, в’яжемо рельєфним візерунком згідно схеми в галереї. Перші дві петлі перехрещуємо праворуч, наступні дві – ліворуч.

Після кокетки (24 см) починаємо в’язати основну частину. Петлі рукавів знімаємо на додаткові канатики. А петлі спинки, пілочок, усіх ліній реглана з’єднуємо, додаємо по 10 петель на кожен підріз і в’яжемо основну частину.

На спицях:  88 п + (2 х 51 п) + (4 х 4 п) + (2 х 10 п) = 226 петель.

Продовжуємо збільшення петель по краях пілочок в кожному 4-му рядку.

В’яжемо основну частину до необхідної довжини, у мене 55 см. На цьому етапі на спицях маю вже 272 петлі. Розподіляємо їх на окремі частини і робимо розрахунок для формування затину.

Ширина спинки 106 петель: 88 п + (2 х 4 п) петлі двох ліній реглана + 10 п одного підрізу = 106 п.

Ширину переда можна робити таку само як ширина спинки, або більшою на декілька петель, за бажанням. Я роблю розрахунок (в галереї нижче) при умові: спинка = перед. 

На полотні відмічаємо маркером петлі спинки. Від них в обидві сторони відмічаємо по 23 петлі пілочок. Решту крайніх 60 петель з кожної сторони накладаємо правою на ліві сторону і пров’язуємо ці петлі попарно (по дві разом лицьовою). Про це розповідаю в відео – частина 1, яке знаходиться нижче.

Далі переходимо на спиці №3, в’яжемо 25 рядків резинкою 1х1. На спицях 212 петель. Закриваємо петлі голкою.

На цьому етапі вага основної частини 160 г.

Рукава.

На додаткових канатиках було по 71 петлі для кожного рукава. По краях підрізів набираємо ще по 14 петель: 71 + 14 = 85 петель.

В’яжемо рукава по колу на необхідну довжину. По низу формуємо “фонарики”. Для цього, перед манжетом, загальну кількість петель зменшуємо в два рази: пров’язуємо усі петлі по дві разом лицьовою, в кінці рядка один раз три разом лицьовою.

На спицях залишилось 42 петлі, в’яжемо манжет 25 рядків резинкою 1х1. Далі всі петлі закриваємо голкою.

Обробка краю пілочок та горловини.

По лицьовій стороні пілочок та горловини за допомогою гачка та робочої нитки набираємо нові петлі з крайньої напівпетлі. Ці петлі переносимо на спиці №3, у мене вийшло 179 петель.

З виворотньої сторони виконуємо те саме – набираємо петлі з другої напівпетлі крайової петлі. Кількість петель подвоюється.

Починаємо в’язати подвійну резинку (“полая резинка”) приблизно 2 -2,5 см. Після цього закриваємо петлі голкою.

Розмір 48-50. Довжина готового виробу 62 см. 

Витрати пряжі на дану модель – 235 г.