Для мужчин,  Процессы вязания,  Свитера

Светр спицями візерунком “Шахматка”. Чоловічий светр спицями

Светри та джемпери – це важлива складова будь-якого гардеробу жінок та чоловіків, і вони можуть стати вашими найкращими друзями в холодну пору року. Вони поєднують в собі тепло та комфорт, що робить їх ідеальним вибором для різних ситуацій та заходів.

Поміркуйте про ваш гардероб і переконайтеся, що ви маєте в своєму арсеналі як мінімум кілька високоякісних светрів та джемперів, які допоможуть вам не лише виглядати стильно, але і відчувати себе комфортно в будь-яку погоду. Будьте готові до осінніх пригод і насолоджуйтесь зимовим сезоном.

Починаю в’язати чоловічий светр, окрасою якого буде простий але фактурний візерунок. Для цієї роботи обрала бобінну пряжу артикул Pinori Filati, склад: меринос, альпака, па. Пряжа товстенька, метраж 180м/100г. Спиці №4. Полотно виходить м’яке та об’ємне.

Щільність зразка на спицях №4: в 10 см 19 петель.

Рапорт рельєфно – ажурного візерунка 8 петель та 12 рядів.

Модель светра класичний реглан зверху, прямого та вільного силуету, з круглою горловиною. В’яжу на розмір 54-56. Ширина виробу має бути біля 60 см. 

Светр в’яжемо зверху донизу єдиним полотном. Починаємо від горловини. На спиці №4 набираю 108 петель. В’яжемо по колу 15 рядів резинкою 1х1. Після резинки загальну кількість петель ділимо на окремі частини та відмічаємо маркерами:

  • спинка 39 петель,
  • перед 47 петель,
  • два рукава по 7 петель кожен,
  • чотири лінії реглану по 2 петлі кожна.

Для коміра стійки або з відворотом треба набирати меншу кількість петель. Для такої горловини потрібно набирати 92 петлі, враховуючи мою щільність в’язання та розмір виробу. Висота коміра коригується за бажанням. У цьому випадку петлі ділимо на окремі частини таким чином:

  • спинка 31 петель,
  • перед 39 петель,
  • два рукава по 7 петель кожен,
  • чотири лінії реглану по 2 петлі кожна.

Починаємо в’язати кокетку рельєфно – ажурним візерунком по колу згідно доданих схем. Збільшення петель біля ліній реглану виконнуємо з 2-го рядка і далі через ряд, для усіх деталей однаково.

Відв’язала 9 смужок візерунка, довжина кокетки на цьому етапі 26 см. Кількість петель кожної деталі становить:

  • спинка 93 петлі,
  • перед 101 петля,
  • два рукава по 61 петлі кожен.

Петлі рукавів знімаю на додаткові канатики. Петлі ліній реглану віддаю в основне полотно. Переходимо на в’язання азіатського ростка зворотніми рядками, на петлях спинки + петлі двох ліній реглана. На спицях: 2 + 93 + 2 = 97 петель. 

Висота ростка 2 смужки візерунка, це близько 5 см.

Витрати пряжі на цьому етапі 170 г.

Далі переходимо на в’язання основного полотна по колу. З’єднуємо петлі спинки, переда, чотирьох ліній реглана, додаємо петлі на два підрізи (по 15 петель кожен). Загальна кількість петель основної частини має бути кратна числу 8 (рапорт візерунка).

На спицях: 97 (спинка+петлі ЛР) + 15 (підріз) + 105 (перед+петлі ЛР) + 15 (підріз) = 232 петлі.

232/8 = 29 рапортів візерунка.

В’яжемо основну частину виробу на необхідну довжину. Від підрізів я виконала 16 смужок візерунка. Далі 15 рядів резинки 1х1 та 2 ряди подвійної резинки. Закриваємо петлі голкою.

Довжина основної частини 67 см, ширина 60 см, витрати пряжі на цьому етапі 450 г.

Далі переходимо на в’язання рукавів.

На додаткових канатиках є по 61 петлі для кожного рукава. На повний обхват руки та вільність облягання мені потрібно 80 петель для кожного рукава. Загалька кількість петель має бути кратна числу 8. По краю підрізу та ростка потрібно набрати ще 19 нових петель. На спицях 61+19= 80 петель.

Якщо набрали більше петель, то в першому рядку потрібно виконати  зменшення до необхідної кількості петель, дивись відео Частина 3.

В’яжемо рукава по колу на необхідну довжину. Перед манжетом виконую зменшення петель вдвічі, пров’язуючи: 2 разом лицьовою, 2 разом вивоврітною і т.д. На спицях лишилось 40 петель.

Далі в’яжемо 15 рядів резинки 1х1 та 2 ряди подвійної резинки. Закриваємо петлі голкою.   

Наш светрик готовий. Довжина виробу 67 см. Ширина виробу 60 см.

На розмір 54-56 витрати пряжі 650 г.

Розрахунки для цього светрика чудово підійдуть і для в’язання жіночої моделі.

Приємної творчості, рівних петель! Хай все вдається!