Джемпера и пуловеры,  Для женщин,  Процессы вязания

Светр спицями “Дикий виноград”

Теплі вязані светри – це не лише стильний елемент гардеробу, але й практичний одяг, особливо в холодну пору року. Вони забезпечують відмінну теплоізоляцію та комфорт в холодні дні. Крім того, вязані светри завжди залишаються популярними в світі моди через свою унікальність і можливість показати індивідуальний стиль. Вони можуть мати різноманітні візерунки, фактури та кольори, можна створити власний унікальний дизайн. 

Відтінки моєї нової пряжі нагадують різнобарвне листя винограду восени, такі ж глибокі, багряні, насичені кольори. 

Отож, розпочинаємо новий светрик спицями. Це ще один різновид реглану. Будемо в’язати зверху донизу єдиним полотном. Процес в’язання простий, зрозумілий для початківців. А такі моделі готових виробів ідеально підходять для усіх типів фігур.

В роботі об’ємна пряжа секційного фарбування “Fantastic Circulo”. Метраж: 250м/100г.
Для цієї роботи знадобляться спиці №5 і 6.

Щільність в’язання лицьової гладі на спицях №6 в 10 см: 13 петель х 20 рядів.

Розрахунки на розмір 48-50. Ширина виробу 58-60 см.

Починаємо в’язання від коміра – стійки. На спиці №5 набираємо 64 петлі. В’яжемо по колу 20 рядів резинкою 2х2, висота коміра 10 см. Далі переходимо на спиці №6 і починаємо в’язати кокетку. Загальну кількість петель ділимо на 4 частини та відмічаємо маркерами:

  • перед та спинка – по 2 петлі (це буде центр обох деталей),
  • рукава – по 30 петель кожен.

1 ряд – в’яжемо лицьові петлі.

Починаючи з 2-го рядка виконуємо збільшення петель для частин переда та спинки. Перед відміченими петлями та після них формуємо нові петлі із протяжки (дивись відео – частина 1). Таким чином ми додали по дві нові петлі для кожної деталі. Тепер перед та спинка мають по 4 петлі.

В наступних рядах продовжуємо додавати петлі по краях переда та спинки.

З 2-го по 15-й ряди – в кожному рядку формуємо нові петлі для обох деталей однаково.

Спинка. З 16 -го рядка збільшення петель для спинки починаємо виконувати через ряд, і так до кінця в’язання кокетки.

Тобто, 16, 18, 20, 22 і всі наступні парні ряди в’яжемо без збільшення петель. А в 17, 19, 21, 23, 25 і у всіх непарних рядах продовжуємо додавати нові петлі.

Перед.  З 16 – го по 29-й ряди включно збільшення петель для частини переда продовжую додавати в кожному рядку. 

З 30 -го рядка починаємо виконувати збільшення через ряд, і так до кінця в’язання кокетки.

Тобто, 30, 32, 34, 36 і всі наступні парні ряди в’яжемо без збільшення петель. А в 31, 33, 35, 37, 39 і у всіх непарних рядах продовжуємо додавати нові петлі.

У моєму виробі буде подовжена кокетка. Тому я виконала всього 47 рядів (це без коміра). При цьому довжина кокетки становить 24 см. Кількість петель на спицях:

  • спинка – 62 петлі,
  • перед – 76 петель,
  • рукава – по 30 петель кожен.

Далі переходимо на в’язання азіатського ростка. На петлях спинки (62 петлі) починаємо в’язати зворотніми рядками 4-8 см ростка. Я виконала 15 рядів лицьової гладі.

Далі починаємо формувати підрізи. Після пров’язаних петель спинки набираю 14 петель для першого підрізу, далі в’яжемо петлі переда (76 петель), набираємо 14 петель для другого підрізу і з’єднуємо з петлями спинки.

На спицях: 62 + 14 + 76 + 14 = 166 петель.

Кількість петель на підрізах може бути іншою, це залежить від бажаної ширини виробу. Переходимо на в’язання основної частини по колу до необхідної довжини виробу. По нижній частині виконала 16 рядів резинкою 2х2. Петлі закривала класичним способом.

Переходимо до в’язання рукавів. На додаткових канатиках є по 30 петель для кожного рукава. По краю підрізу та азіатського ростка набираю нові 22 петлі.

На спицях: 30 + 22 = 52 петлі.

Починаємо в’язати рукава по колу до необхідної довжини.

По низу рукава виконую манжет резинкою 2х2. Кількість петель перед манжетом не зменшувала. Закриття петель виконувала класичним способом.

Все, наш светрик готовий! Опис процесу в’язання берета буде у наступному дописі.

Довжина виробу – 70 см. Ширина светрика – 58-60 см.

Витрати пряжі на виріб 390 г.