Для женщин,  Носки,  Процессы вязания

Смугасті шкарпетки спицями. П’ятка “бумеранг”

В’язання шкарпеток стає все більш популярним заняттям. Люди все більше цінують ручну роботу і унікальні речі, які вони можуть створити своїми власними руками. В’язані шкарпетки – це не тільки предмет одягу, але і твір мистецтва.

Вони можуть бути чудовим подарунком для друзів чи родичів. Ручна робота завжди виглядає особливо та викликає вдячність. Шкарпетки можна в’язати з різних видів пряжі, що робить їх підходящими для весняно-літнього періоду або для холодної зими. 

Для роботи я обрала пряжу KnitPro Symfonie Terra, 380 м на 100 г. Маю три різних відтінки по 25 г кожен: синій, фуксія та молочний. Спиці №2,5. Щільність в’язання в 10 см лицьової гладі 30 петель.

В’яжемо шкарпетки на розмір 36-37 (38-39).

Довжина верхньої частини шкарпетки – 24 см, довжина нижньої частини (ступні) – теж 24 см. Витрати пряжі на пару шкарпеток біля 60 г.

На спиці 2,5 набираємо 60 петель пряжею молочного кольору. В’яжемо по колу 12 рядів резинкою 1х1. Переходимо на кольорові смужки. Приєднуємо нитку іншого кольору (у мене відтінок фуксія), в’яжемо 15 рядів лицьової гладі. Далі пряжа молочного кольору: 4 рядка резинки 1х1. Далі знову кольрова смужка (у мене синього кольору): 15 рядів лицьової гладі. І знову пряжа молочного кольору: 4 рядка резинки 1х1.

І так далі продовжуємо чергувати кольорові смужки до необхідної довжини. У мене три кольорові смужки разом з манжетом (резинка 1х1) становлять 18 см. 

Далі формуємо п’ятку “бумеранг” вкороченими рядками. Детальне відео процесу в’язання додано в кінці допису. Після п’ятки формуємо ступню чергуванням кольорових смужок. У мене знову три широкі смужки.

А далі переходимо до формування миска, детальне відео знаходиться у кінкі допису (формування миска дивіться з 33:20 хвилини).

Загальну кількість петель ділимо на дві частини, по 30 петель кожна: 60/2 = 30 петель. Це буде верхня та нижня частина шкарпетки. Відмічаємо маркером з кожної сторони по 2 бокові петлі для смужок, біля яких будемо виконувати зменшення петель та формувати мисок. Далі виконуємо зменшення петель таким чином:

  • 6 разів в кожному другому рядку,
  • 6 разів в кожному рядку.

Перед смужкою вив’язуємо  – 2 петлі разом лицьовою з нахилом у ліву сторону. За смужкою – 2 разом лицьовою з нахилом у праву сторону.

На спицях має залишитися 12 петель. Розміщуємо їх на двох спицях по 6 петель та виконуємо трикотажний шов “петля в петлю”.

Ось і все, шкарпетки готові!

Хай буде тепло та затишно вашим ніжкам!