Носки,  Процессы вязания

Шкарпетки гольфи спицями

Шкарпетки спицями – це не просто одяг для ніг. Це тепло, яке ніжно зігріває вас у холодні дні, це творчий процес, який дарує задоволення від власноруч створеного шедевру. 

Після в’язання светрика у мене залишилась пряжа:

  • пряжа-мікс кольору морської хвилі: мохер (1000м/100г, одна нитка) + меринос (1500м/100г, три  нитки). Товщина пряжі в 4 нитки близько 340м/100г.
  •  пряжа секційного фарбування KnitPro Symfonie Terra, 380м/100г.

На пару подовжених жіночих шкарпеток (гольфів) потрібно близько 90г пряжі (80г основного відтінку, 10г пряжі секційного фарбування).

Висота верхньої частини гольфів 42 см, довжина ступні 24 см, розмір 37-38.

Для в’язання обрала спиці №3. Пряжа Symfonie та спиці з нового набору “Sweet Affair” від @knitproeu.

В’яжемо шкарпетки (гольфи) зверху донизу, від манжета до миска.

Для кожної шкарпетки на спиці №3 основним відтінком пряжі набираємо по 48 петель. З’єднуємо в коло, виконуємо 10 рядів резинкою 1х1. Далі 7 рядів лицьової гладі. 

Переходимо на орнамент, який виконуємо у техніці лінивий жаккард спицями. Схема візерунку нижче в галереї. Рапорт візерунку 8 петель. Отож, по колу виконуємо 6 таких рапортів.

Жаккардовий візерунок в’яжемо в техніці “лінивий жаккард”, тобто колір пряжі змінюємо кожні два рядки.

Непарні рядки схеми виконуємо пряжею секційного фарбування, парні – основний відтінок пряжі. Кожен ряд повторюємо двічі відповідним відтінком пряжі.

Як в’язати орнамент дивіться у відео нижче з 28-ї хвилини. У процесі в’язання светрика я детально розповідала  про техніку “лінивий жаккард”.

Після орнаменту продовжуємо по колу в’язати звичайну лицьову гладь основним відтінком пряжи.

Зв’язавши 38 см верхньої частини шкарпетки, переходимо на формування верхньої частини п’ятки. Це ще один спосіб формування п’ятки “бумеранг”.  Для цього усі петлі ділимо на дві групи 48/2 = 24 петлі.

Далі в роботі будуть петлі лише однієї групи, які ми ділимо на три частини, 24/3 = 8 петель. Центральні 8 петель можна відмітити маркерами.

П’ятку будемо формувати зворотніми рядками. Детальне відео дивіться нижче. В’яжемо таким чином:

1 ряд (лицьовий) – 22 лицьові петлі, дві останні петлі пров’язуємо як дві разом лицьовою з нахилом вправо. Кількість петель ми зменшили на 1 петлю, на спицях 23 петлі. Розвертаємо роботу на виворітну сторону.

2 ряд (виворітний) – першу петлю знімаємо, 20 виворітних, дві останні петлі в’яжемо 2 разом лицьовою з нахилом вправо. На спицях 22 петлі. Розвертаємо роботу на лицьову сторону.

3 ряд (лицьовий) – першу петлю знімаємо, 19 лицьових петель, дві останні петлі пров’язуємо як дві разом лицьовою з нахилом вправо. На спицях 21 петля. Розвертаємо роботу на виворітну сторону.

4 ряд (виворітний) – першу петлю знімаємо, 18 виворітних, дві останні петлі в’яжемо 2 разом лицьовою з нахилом вправо. На спицях 20 петель. Розвертаємо роботу на лицьову сторону.

І так далі виконуємо зменшення петель, на спиці мають залишитися центральні 8 петель. Тобто ми зменшуємо крайні групи по 8 петель з кожної сторони.

Виконуємо один лицьовий та виворітний ряд на 8-ми центральних петлях, для поглиблення п’ятки.

Далі переходимо на збільшення петель та формування нижньої частини п’ятки. Тепер в кінці кожного рядка (лицьового та виворітного) будемо додавати по одній петлі.

Нові петлі будемо формувати таким чином:

1 ряд (лицьовий) – першу петлю знімаємо, 7 лицьових, заводимо гачок (або спицю) під дві напівпетлі зменшення петель попереднього рядка, підхоплюємо робочу нитку, нову петлю одягаємо на спицю. Розвертаємо роботу на виворітну сторону.

2 ряд (виворітний) – першу петлю знімаємо, 8 виворітних, заводимо гачок (або спицю) під дві напівпетлі зменшення петель попереднього рядка, підхоплюємо робочу нитку, нову петлю одягаємо на спицю. Розвертаємо роботу на лицьову сторону.

Повторюємо доти, поки на спиці буде знову 24 петлі. А на двох спицях разом – знову 48 петель. П’ятка зформована повністю.

Переходимо на в’язання по колу та формування ступні звичайною лицьовою гладдю. В’яжемо до рівня початку мізинця. А далі починаємо формування миска.

Загальну кількість петель ділимо на дві частини: 48/2 = 24 петлі. Це буде верхня та нижня частина ступні шкарпетки. Відмічаємо маркером з кожної сторони по 2 бокові петлі для смужок, біля яких будемо виконувати зменшення петель та формувати мисок. Далі виконуємо зменшення петель таким чином:

  • 5 разів в кожному другому рядку,
  • 4 рази в кожному рядку.

Перед смужкою вив’язуємо  – 2 петлі разом лицьовою з нахилом у ліву сторону. За смужкою – 2 разом лицьовою з нахилом у праву сторону.

На спицях має залишитися 12 петель. Розміщуємо їх на двох спицях по 6 петель та виконуємо трикотажний шов “петля в петлю”.

Ось і все, шкарпетки готові!

Хай буде тепло та затишно вашим ніжкам!

Формування миска дивіться у цьому відео з 33:20 хвилини.