Джемпера и пуловеры,  Для женщин,  Процессы вязания

Джемпер гачком “Селіка”. Рельєфні коси гачком

В’язання гачком часто асоціюється з витонченими ажурними візерунками, але гачком також можна створювати неймовірно об’ємні та фактурні речі, такі як джемпер рельєфними косами. Такий джемпер поєднує в собі практичність, естетичну привабливість та додає образу неповторного шарму.

Процес створення рельєфних косичок гачком вимагає певної вправності та терпіння. Цей візерунок досягається за допомогою техніки перехрещення стовпчиків у певних рядках, що створює ефект об’ємних кіс. Для цього використовують як лицьові, так і виворітні рельєфні стовпчики, які формують складний і виразний малюнок. Кожна коса в’яжеться з великою увагою до деталей, адже саме рельєфність робить цей джемпер особливим.

Для цієї роботи я обрала італійську бобінну пряжу Selika (льон, шовк, кашемір) від Filamo, 550м/100г. Гачок №2.

Модель джемпера – класичний реглан зверху. Розрахунки на розмір 48-50. Починаємо з горловини. Гачком №2 набираємо 150 повітряних петель (ПП), або іншу кількість кратну числу 6 (це один рапорт, далі кількість петель буде збільшуватись). З’єднуємо в коло.

Скорочення слів:

ПП – повітряна петля.

1 ст/н – один стовпчик з накидом.

2 ст/н – два стовпчики з накидом.

1 лрст/н – один лицьовий рельєфний стовпчик з накидом.

ЛР – лінія реглана.

Починаємо в’язати горловину, схему додала нижче в галереї:

1 ряд – в кожну ПП початкового рядка виконуємо по 1 ст/н.

2 ряд – виконуємо по черзі 1 ст/н та 1 лрст/н, і так по колу.

3 ряд – починаємо виконувати розширення полотна. Для цього в перший стовпчик попереднього рядка виконуємо 2 ст/н, далі наступних 5 стовпчиків виконуємо за малюнком (звичайні та рельєфні стовпчики). Повторюємо по колу. Рапорт становить 7 петель. Всього по колу 175 стовпчиків.

4 ряд – виконуємо стовпчики за малюнком: над звичайними в’яжемо 1 ст/н, над рельєфним – 1 лрст/н.

5 ряд – підготовчий ряд для в’язання рельєфного візерунка. У цьому рядку виконуємо розширення полотна і формуємо 4 ЛР. На схемі на початку рядка показано як формується перша ЛР, три наступні в’яжемо таким чином: 1 ст/н, 2 ПП, 1 ст/н.

Між ЛР виконуємо по черзі 2 ПП та 2 лрст/н. У цьому ж рядку кількість петель/стовпчиків ділимо на окремі частини: спинку (70 п), перед (77 п) та два рукава (по 14 п кожен). ЛР формуємо між цими частинами, між двома стовпчиками попереднього рядка.

Далі, після горловини, переходимо на в’язання кокетки рельєфним візерунком у вигляді кос. Рапорт основного візерунка 8 петель. Кокетку виконуємо круговими рядами, але даний візерунок легко адаптується при в’язанні зворотніми рядами. Нижче додала схеми основного візерунка та формування ЛР.

Кожна частина кокетки має певну кількість косичок:

  • спинка 10 косичок,
  • перед 11 косичок,
  • рукава – по 2 косички кожен.

З формуванням ЛР та додаванням нових петель кількість косичок кожної частини кокетки рівномірно збільшується. На схемах рельєфного візерунка “нульовий” ряд – це 5 ряд (підготовчий ряд) схеми горловини.

В’яжемо кокетку до необхідної довжини, у мене 18 см з горловиною. Якщо рахувати по рядках то на цьому етапі маю:

  • 5 рядів горловини (згідно схеми),
  • 22 рядки схеми кокетки з ЛР. Рапорт візерунка у висоту повторюємо 5 разів з 1-го по 4-й ряди. Далі виконую ще один раз 1-й та 2-й ряди.

Після розширення полотна кокетки, кількість косичок на кожній частині змінилася:

  • спинка 20 косичок,
  • перед 21 косичка,
  • рукава – по 12 косичок кожен.

Далі переходимо на формування азіатського ростка на спинці. Росток виконуємо зворотніми рядами. Висота ростка 4 рядка візерунка (з 3-го по 6-й ряди схеми основного візерунка). Ширина спинки 20 косичок, по краях виконуємо рельєфні стовпчики з середини ЛР для симетрії візерунка.

Далі з’єднуємо спинку, перед, додаємо по 10 ПП на кожен підріз і продовжуємо в’язати основну частину до необхідної довжини.

Основну частину знову в’яжемо по колу:

Спинка (20 косичок) + підріз/ЛР (3 косички) + перед (21 косичка) + підріз/ЛР (3 косички) = 47 косичок

По низу основної частини виконуємо декілька рядків рельєфної резинки.

Довжина виробу на даному етапі 65 см, витрати пряжі 295 г.

Переходимо на в’язання рукавів. Після формування кокетки для кожного рукава ми маємо по 12 косичок візерунка.

По краю підріза та ростка додаю ще 5 рапортів рельєфних косичок: 12+5 = 17 рапортів. В’яжемо рукава по колу до необхідної довжини. По низу рукава формуємо манжет – декілька рядків рельєфної резинки (відео – частина 2).

Ось і все, джемпер готовий! Розмір 48-50. Довжина виробу 65 см.

Загальні витрати пряжі по завершенню роботи становлять 480 г.