Джемпера и пуловеры,  Для женщин,  Процессы вязания

Футболка в етно – стилі. В’язанка (вишиванка) “Калина”

Мені дуже подобаються вироби виконані в етно – стилі. Тому пропоную вашій увазі ще одну в’язану вишиванку.

Це може бути літня футболка або сукня, якщо в’язати з льону, бавовни, бамбуку. Або беремо меринос, напівмеринос, і тоді вийде чудовий джемпер для осіннього сезону.

Для цього творчого проекту я обрала бобінну пряжу Wexford (льон/бавовна), 1660м/100г.

Маю два відтінки: світло – зелений та хвоя. В’яжу пряжею в 6 складень (товщина пряжі біля 277м/100г), спицями №4.

Щільність полотна в 10 см: 19 петель х 24 ряди.

Додаю розрахунки для розміру 48-50.

Процес в’язання.

Перед та спинку в’яжемо окремо. Для спинки набираємо 104 петлі. Починаю в’язання з виворітного рядка – виворітними петлями. В’яжемо рівним та прямим полотном, звичайна лицьова гладь. Через 56 см від початку в’язання починаємо формувати скоси плеча. Для цього на почанку кожного рядка (лицьового і виворітного) закриваємо 5 разів по 5 петель (дивись нижче відео). З виворітної сторони закриття петель почала з 141-го рядка. З лицьової сторони – з 142-го рядка.

На спицях залишилось: 104 – 25 – 25 = 54 петлі. 

Петлі, що залишились закриваємо в одному рядку. На деталі спинки залишаю рівну горловину, без поглиблення. Витрати пряжі на спинку 120 г. Довжина 63 см.

Колір полотна при різному освітленні передається по іншому.

Далі переходимо на в’язання деталі переда. Тут вже буде значно цікавіше. 

Набираємо 105 петель. Вяжемо 51 ряд звичайну лицьову гладь (цих рядів в схемі нема!), починаючи з виворітного рядка. Це близько 20 см. Далі переходимо на в’язання жаккардового візерунку згідно схеми. По краях відмічаємо маркерами 16 петель (цих петель в схемі нема!), а на центральних 73 петлях буде візерунок “Калина”. 

З 43-го рядка схеми ділимо полотно на дві частини. Далі кожну пілочку в’яжемо окремо. З центральної петлі переда формуємо додаткову петлю, щоб кожна пілочка мала по 53 петлі. Продовжуємо в’язати по схемі.

Ліва пілочка. На початку 88-го рядка схеми (виворітний ряд) починаємо формувати горловину, закриваємо перші 10 петель. Далі, в наступних виворітних рядах закриваємо петлі таким чином: 

  • двічі по 4 петлі,
  • двічі по 3 петлі,
  • 1 раз 2 петлі,
  • 1 раз 1 петлю.

Одночасно будемо формувати скіс плеча. Для цього на початку 91-го рядка схеми (лицьовий ряд) закриваємо перші 5 петель. Повторюємо ще 4 рази в наступних лицьових рядах. Для скосу плеча має бути закрито 5 груп по 5 петель.

Права пілочка. Виконуємо симетрично лівій пілочці. Формування горловини починаємо з 87-го рядка схеми (лицьовий ряд). Скіс плеча починаємо з 90-го рядка схеми.

Витрати пряжі на частину переда 130 г: світло – зеленого 105 г, хвої – 25 г. Довжина 63 см.

Дві деталі готові. З’єднуємо їх між собою, виконуємо плечеві та бокові шви. Далі можна виконати гачком обв’язку горловини та нижнього краю виробу. Наприклад, як у мене, 2 стовпчика без накиду, піко з 3 повітряних петель. Виріз на пілочках обв’язала стовпчиками без накиду у зворотньому напрямку.

Вага основної частини з обв’язкою країв 265 г.  

Далі переходимо до в’язання рукавів. Починаємо з формування окату рукава вкороченими рядами. Для цього з крайових петель, по лицьовій стороні полотна, набираємо перші 12 петель (верхня центральна частина рукава).

Розвертаємо роботу на вивовітну сторону, першу петлю знімаємо, далі в’яжемо виворітні петлі. В кінці рядка додаємо нові 5 петель з крайових петель пройми.

Розвертаємо роботу на лицьову сторону, першу петлю знімаємо, далі в’яжемо лицьові петлі. В кінці рядка додаємо нові 5 петель з крайових петель пройми. 

І так далі, формуємо нові петлі (в кінці кожного рядка) по усій проймі. У мене вийшло 62 петлі. Цього достатньо для бажаної ширини мого рукава. Далі в’яжу рукава по колу до необхідної довжини. По краю виконую обв’язку гачком.

І залишається додати важливі елементи декору. Плетемо два шнура гачком або на машинці, та робимо китиці. Приєднуємо до готового виробу.

Загальні витрати пряжі 320 г:

  • світло – зеленого кольору 270 г,
  • темно – зеленого кольору (хвоя) 50 г.

Бажаю усім натхнення та приємної творчості!