Носки,  Процессы вязания

Класичні шкарпетки спицями

Зазвичай класичні шкарпетки в’яжуть без будь-яких візерунків. Лише лицьова гладь та резинка 2х2 (1х1). Але за бажанням можна додати ажурні, тіньові чи рельєфні візерунки.

Отже, пропоную зв’язати найпростіші класичні шкарпетки.

Я буду в’язати на розмір 45. Довжина верхньої частини шкарпетки – 24 см, довжина нижньої частини (ступні) – 28 см. Витрати пряжі на дві шкарпетки біля 75 г.

Для розрахунків нам знадобляться допоміжні таблиці, які я додам нижче.

Для цієї роботи я обрала пряжу Terra (KnitPro Symfonie), 380м/100г. А також потрібні спиці №2,5 та 2,75. У мене шкарпеткові спиці серії Lantern Moon.

Пряжу, спиці та аксесуари можна замовити на сайті “Чарівна мить”.

Щільність мого в’язання лицьової гладі: в 10 см 30 петель. На спиці 2,5 набираємо 68 петель.
В’яжемо 20 рядів резинкою 2х2. Переходимо на спиці 2,75.
Зі сторони п’ятки залишаю 3 смужки (можна також 5 або 7 смужок)  лицьових петель резинки 2х2, між ними та по краях – виворітні петлі (дивись відео нижче). Завдяки цьому шкарпетки будуть щільніше прилягати до ніжок.

Всі решта петель в’яжемо лицьовими. Виконуємо 30 рядів.

Починаємо формувати верхню частину п’ятки, в’яжемо по колу.
По краях центральної смужки лицьових петель виконуємо збільшення будь-яким способом (із протяжки, зхрещеним накидом, з петлі попереднього рядка).
Такі збільшення повторюємо через ряд. Маємо додати половину від загальної кількості петель.
Тобто, 68/2=34 петлі.

Далі переходимо на в’язання зворотніми вкороченими рядами. Починаємо формувати нижню частину п’ятки, виконуючи зменшення петель (дивись відео нижче).
Зменшення петель виконуємо до початкової кількості петель. У мене це 68 петель.
Далі продовжуємо в’язати по колу ступню на необхідну довжину. Для розміру 45 я в’яжу 23 см.

Завершальний етап – це формування миска. Загальну кількість петель ділимо на дві частини, по 34 петлі кожна: 68/2 = 34 петлі. Це буде верхня та нижня частина шкарпетки. Відмічаємо маркером з кожної сторони по 2 бокові петлі для смужок, біля яких будемо виконувати зменшення петель та формувати мисок. Далі виконуємо зменшення петель таким чином:

  • 6 разів в кожному другому рядку,
  • 6 разів в кожному рядку.

Перед смужкою вив’язуємо  – 2 петлі разом лицьовою з нахилом у ліву сторону. За смужкою – 2 разом лицьовою з нахилом у праву сторону.

На спицях має залишитися 20 петель. Розміщуємо їх на двох спицях по 10 петель та виконуємо трикотажний шов “петля в петлю”.

Ось і все, шкарпетки готові!

Хай буде тепло та затишно вашим ніжкам!