Для женщин,  Кардиганы,  Процессы вязания

Кардиган рельєфними візерунками гачком

Щось давненько не було в мене проектів гачком. Треба виправлятися. Усіх любителів гачка запрошую на в’язання кардигана рельєфними візерунками.

В роботі буду використовувати пряжу “Simba” від ТМ “Valencia”.

Склад: 40% вовна, 20% віскоза, 40% акрил. Метраж: 50г/175 м. Гачок №2,5.

Кардиган будемо в’язати зверху донизу єдиним полотном. Модель: класичний реглан зверху, вільний силует, прямий рукав, комір стійка. Комір та планку для гудзиків будемо в’язати окремо після того, як буде сформована основна частина виробу.

Візерунки. Основна частина (спинка/пілочки) – рельєфний візерунок у вигляді аранів чи переплетень, рукава – чергування випуклого та звичайного стовпчиків з одним накидом (процес в’язання схожий на візерунок спицями “Рис”), лінії реглану – аран/коса гачком. Усі необхідні схеми додаю в галереї нижче.

Рапорт рельефного візерунка основної части – 24 петлі та 12 рядків у висоту.

Рапорт візерунка рукавів – 2 петлі та 4 рядки у висоту.

Кожна лінія реглана – 6 петель, рапорт 2 рядка у висоту.

Починаємо в’язати кардиган від горловини. Я буду в’язати на розмір 48-50.

Для горловини набираю ланцюжок зі 108 повітряних петель:

  • пілочки – по 25 петель кожна,
  • спинка – 36 петель,
  • рукава – по 7 петель кожен, 
  • лінії реглана – по 2 петлі кожна.

Із фрагментів рельєфного візерунка формую окремо схеми для кожної частини виробу.

Збільшення петель (біля ліній реглана) для усіх частин виробу виконую в кожному рядку.

В’язання лицьового рядка полотна починається з лівої пілочки. Схему для лівої пілочки дивись нижче.

Частину спинки в’яжемо за цією схемою

Схема для правої пілочки

 

Схеми візерунків для рукавів та ліній реглана

Кокетку в’яжемо на висоту 20-21 см (для розміру 48-50 готового виробу). Далі переходимо на в’язання азіатського ростка по всій ширині спинки та двох ліній реглана, що знаходяться по краях спинки (дивись відео – частина 2). Висота ростка – 6 рядків. 

Далі з’єднуємо пілочки та спинку в єдине полотно, формуємо підрізи і продовжуємо в’язати основну частину на необхідну довжину виробу. На кожен підріз я набирала ланцюжок із 20 повітряних петель. Цю кількисть петель можна коригувати, враховуючи бажану ширину виробу.

По низу основної частини в’яжемо 5 рядків рельєфної резинки. Далі починаємо обробляти горловину. У мене буде комір – стійка, в’яжемо 7 рядків рельєфної резинки.

Далі переходимо на в’язання планок по краях лівої та правої пілочок. На планці з правої сторони виконую отвори для гудзиків (відео – частини 3). Після цього усі краї обробляємо обв’язкою – стовпчик без накиду у зворотньому напрямку.

Ширина виробу – 57 см. Довжина основної частини – 70 см.

Витрати пряжі на цьому етапі (оброблена основна частина без рукавів) – 540 г.

Починаємо в’язати рукава. По краю пройми та ростка вив’язуємо нові стовпчики з накидом та вводимо їх у візерунок. Починаємо в’язати рукава по колу, тим самим візерунком, який починали виконувати від початку кокетки. Цей рельєфний візезунок чудово підходить для в’язання і зворотніми рядами, і по колу. 

Кожен рукав у мене складається з 94 стовпчиків. Ширина рукава становить 18 см.

Якщо треба більша ширина рукава, то набираємо більшу кількість петель в першому круговому рядку.

Якщо ширини багато, то можна виконати зменшення стовпчиків в двох кутках підрізу, або по центру нижньої частини рукава, пров’язавши 3 стопчика разом з однією вершиною. Такі зменшення можна повторити в декількох рядках.

В’яжемо рукава на необхідну довжину. По нижньому краю виконуємо 6 рядків рельєфної резинки та обв’язку стовпчиками без накиду в зворотньому напрямку.

Вага готового виробу 790 г. Розмір 48-50.