Для женщин,  Кардиганы,  Процессы вязания

Кардиган рельєфними візерунками спицями

Подобається в’язати рельєфні полотна? Тоді приєднуйтесь до мене!

Це початок нового творчого проекту – кардиган спицями.

Цей виріб будемо в’язати з міксу рельєфних візерунків, які прості у виконанні та чудово поєднуються на полотні. Нудьгувати в процесі в’язання вам точно не прийдеться.

Для цього проекту я обрала пряжу Cash 30% (70% меринос, 30% кашемір), 750м/100г.
В’яжу в дві нитки, спиці 4 (можна 4,5).

Пряжа чудово розкривається після ВТО, полотно покривається ніжним та делікатним пушком характерним для кашеміру. На сайті є окремий допис щодо тестування саме цієї пряжі. В галерею нижче також додала декілька фото зразків.

 Розрахунки для кардигана будуть на розмір 48-50. Основну частину в’яжемо знизу доверху єдиним полотном. Для цього на спиці №4 набираємо 267 петель (кількість петель може змінюватись від поєднання візерунків та бажаної ширини виробу). З обох боків крайні 14 петель – це планки, які будемо в’язати напівпатентною резинкою. Решта петель – основне полотно, яке в’яжемо рельєфними візерунками. Схеми візерунків додано в галерею нижче.

Основне полотно в’яжемо на висоту 40 см. Далі ділимо на три частини: спинку і дві пілочки. Кожну частину продовжуємо в’язати окремо.

Для спинки лишаємо 119 петель, для пілочок – по 74 петлі (в т.ч. 14 петель планки).

Усі три частини в’яжемо на бажану висоту пройми. У моєму кардигані висота пройми 20 см. Петлі планок (по 14 петель) знімаємо на допоміжні шпильки (канатики).

На пілочках починаємо одночасно формувати скоси плеча та горловину. Закриття петель для скосів та горловини виконуємо в кожному 2-му рядку згідно малюнка. Для спинки виконую тільки скоси плеча, решту центральних петель закриваю в одному рядку.

Обробка горловини.

По усьому краю горловини з лицьової сторони на спиці №3,5 набираю 53 петлі (з напівпетлі крайової петлі). Переходимо на виворітну сторону. Набираємо ще 54 петлі з іншої напівпетлі крайової петлі. Додаємо петлі обох планок. На спицях маємо: 14 + 53 + 54 + 14 = 135 петель.

Петлі планок продовжуємо в’язати напівпатентною резинкою по всій висоті.

Петлі коміра горловини (107 петель) в’яжемо 8 рядів подвійною резинкою (“полая резинка”).  В наступному рядку на петлях коміра виконуємо зменшення таким чином: 3 лицьові, 2 разом лицьовою. Із 107 петель лишилось 85 петель. Далі на цих петлях продовжуємо в’язати резинку 1х1 до необхідної висоти коміра.

Такий метод обробки горловини називається – імітація кетлювання. На моєму каналі є відео процесу на прикладі різних виробів. Відео додала нижче у цьому дописі.

Вага основної частини на цьому етапі  – 260 г.

Рукава в’яжемо знизу доверху. На спиці №3,5 набираємо 48 петель. В’яжемо по колу 20 рядків резинкою 1х1. Далі кількість петель рівномірно збільшуємо до 72 петель. Переходимо на спиці №4. Полотно рукавів в’яжемо рельєфними візерунками згідно основної схеми.

Досягнувши бажаної довжини, починаємо виконувати закриття петель для скосів верхньої частини рукава. Починаємо в’язати зворотніми рядами. Закриття виконуємо симетрично з кожної сторони на початку кожного рядка згідно малюнка в галереї. 

Витрати пряжі на два рукава близько 120 г.

Довжина готового виробу 65 см. Розмір 48-50.

Загальні витрати пряжі на виріб – 380 г.

Додатково додаю відео по обробці горловини методом імітація кетлювання.

Відео відібрані з різних проектів.