Джемпера и пуловеры,  Для женщин,  Процессы вязания

Светр – гольф спицями

Цей светр – гольф створений з м’якої пряжі на основі мериносу, мохеру з додаванням люрексу. Модель має напівприталений силует, ніжний і еластичний трикотажне полотно добре сидить по фігурі. Такі светрики дуже зручні та чудово поєднуються з іншими речами.

Для в’язання цього светрика я обрала такий мікс пряжі:

  • кардний меринос. 1500м/100г (2 нитки),
  • меринос джилонг, 1500м/100г (2 нитки),
  • мохер, 1000м/100г (2 нитки),
  • люрекс, 3000м/100г (одна нитка).

Товщина пряжі – мікс виходить  210м/100г. В такому поєднанні пряжі полотно має легкий меланж та делікатне мерехтіння люрексу. Для роботи нам потрібні будуть такі спиці №5, №6, №6,5.

Щільність в’язання лицьової гладі на спицях №6: в 10 см 18 петель.

Процес в’язання иа розрахунки на розмір 48-50.

Перед та спинку в’яжемо єдиним полотном знизу доверху. Для цього на спиці №6 набираємо 160 петель + 1 петля для з’єднання в коло. В’яжемо 10 рядів резинкою 1х1. Далі переходимо на спиці №6,5, в’яжемо по колу лицьову гладь до рівня пройм.

Через 40 см від початку в’язання всі петлі ділимо на дві рівні частини: перед та спинку – по 80 петель. Кожну частину продовжуємо в’язати окремо зворотніми рядками. Через 16 см від пройм починаємо формувати скоси плеча для обох деталей згідно схеми – малюнка, петлі залишаю відкритими.

Закриття петель для горловини спинки розпочинаємо виконувати через 56 см від початку в’язання, горловину переда формуємо через 52 см.

Виконуємо плечеві шви.

Починаємо обробку горловини методом імітація кетлювання (відео знаходиться нижче).

По краю горловини з лицьової сторони набираємо 70 петель і в’яжемо по колу 1-й ряд лицьовими петлями.

В 2-му рядку кількість петель збільшуємо вдвічі: з виворітної сторони підхоплюємо напівпетлі крайових петель, пров’язуємо ії виворітними, чергуючи їх з лицьовими петлями першого рядка, тобто в’яжемо резинку 1х1. 

Наступні чотири рядка виконуємо подвійну резинку (“полая резинка”):

1 ряд: 1 лицьова, виворітну знімаємо, нитка перед петлею.

2 ряд: лицьову знімаємо, нитка за петлею, 1 виворітна.

3 ряд: в’яжемо як 1-й ряд.

4 ряд: в’яжемо як 2-й ряд.

В наступному рядку кількість петель зменшуємо вдвічі (або до необхідної кількості), пров’язуючи їх по дві разом. 

Продовжуємо виконувати резинку 1х1 на бажану висоту коміра. Далі два рядка подвійною резинкою. Закриваємо петлі голкою (відео знаходиться нижче).

Переходимо до в’язання рукавів. По краю пройми на спиці №6,5 набираємо необхідну кількість петель, я набирала по 50 петель для кожного рукава. В’яжемо по колу лицьовою гладдю. Перед манжетом переходимо на спиці №5, в’яжемо 10 рядів резинкою 1х1, далі два ряда подвійною резинкою. Закриваємо петлі голкою.

Светрик вийшов теплий та об’ємний.

Довжина готового виробу 60 см. Витрати пряжі – 430 г.

Приємної творчості та рівних петель!