Для женщин,  Кардиганы,  Процессы вязания

Бірюзовий кардиган спицями. Реглан – погон спицями

До нового весняного сезону розпочинаю в’язати новий кардиган спицями. Це буде легка та об’ємна хмаринка. А ще він буде м’якенький і тепленький, та дуже гарного бірюзового відтінку.

Для цієї роботи візьмемо об’ємну альпаку (400м/100г, 1 ниточка) та люрекс на бавовняній основі, (1600м/100г, 1 ниточка) для легкого мерехтіння. Спиці №4.

Нижче додаю розрахунки для кардигану на розмір 48-50.

Процес в’язання розпочинається з коміра – планки. Для цього на спиці №4 набираємо 9 петель і в’яжемо 8-9 см резинкою 1х1, залишаємо петлі відкритими. Далі, від початкового краю набираємо знову 9 петель і в’яжемо таку планку в іншу сторону. З обох боків у нас лишається по 9 відкритих петель.

Довжина цієї планки має відповідати напівобхвату шиї. У мене обхват шиї 34 см, тому 34/2= 17 см має бути довжина планки.

По одній широкій стороні планки набираємо з крайових петель нові 23 петлі, біля них лишаються по 9 відкритих петель. Петлі ділимо на частини (як на малюнку в галереї вище), відмічаємо їх маркерами: 

  • 9 петель планки,
  • 1 петля пілочки,
  • 1 петля лінії реглана, 
  • 19 петель спинки,
  • 1 петля лінії реглана, 
  • 1 петля пілочки, 
  • 9 петель планки.

Далі починаємо в’язати кокетку зворотніми рядами лицьової гладі, а петлі планок – резинкою 1х1.

В кожному рядку (і в лицьових,  і у виворітних) біля ліній реглана додаємо нові петлі із протяжки, так пров’язала перші 20 рядків кокетки. Через 10 см від початку кокетки збільшення петель продовжуємо виконувати лише в лицьових рядках. Збільшення через ряд виконувала 8 разів.

Одночасно, з початком в’язання кокетки, в кожному 4-му рядку виконуємо збільшення петель для пілочок біля планки, всього 9 разів.

Після того, як лінія реглана досягла довжини 22-23 см, маємо таку кількість петель для кожної частини кокетки:

  • 9 петель планки,
  • 38 петель пілочки,
  • 1 петля лінії реглана, 
  • 75 петель спинки,
  • 1 петля лінії реглана, 
  • 38 петель пілочки, 
  • 9 петель планки.

Далі спинку та пілочки продовжуємо в’язати окремими частинами. Петлі ліній реглана (по 1 петлі) не закриваємо, знімаємо на маркер. Спинку в’яжемо прямим та рівним полотном на висоту пройми 20 см. На пілочках продовжуємо виконувати збільшення петель біля планок в кожному 6-му рядку ще 4 рази, та в’яжемо також на висоту 20 см. Кожна пілочка буде по 42 петлі (не враховуючи по 9 петель планок).

Висота пройми 20 см. Далі з’єднуємо усі частини, формуємо підрізи по 6 петель кожний і продовжуємо в’язати основну частину.

На спиця: 9 п (планка) + 42 п (пілочка) + 6 п (підріз) + 75 п (спинка) + 6 п (підріз) + 42 п (пілочка) 9 п (планка) = 189 петель.

На планці правої пілочки на рівні підрізів розпочинаю виконувати отвори для гудзиків, продовжую повторювати через кожні 7 см, всього виконала 4 отвори.

В’яжемо основну частину на необхідну довжину, в нижній частині переходимо на резинку 1х1, виконуємо 8 рядків. Далі 2 рядка подвійної резинки (“полая резинка”). Закриваємо петлі голкою.

Вага основної частини (без рукавів) – 145 г.

Переходимо до в’язання рукавів.По краю пройми набираємо необхідну кількість петель. З крайових петель я набрала 53 петлі, а через кожні три петлі виконувала накид (всого було 17 накидів).

Таким чином для кожного рукава набрала: 53 + 17 = 70 петель. 

В’яжемо полотна рукавів по колу лицьовою гладдю на необхідну довжину. Далі кількість петель зменшуємо майже вдвічі, пров’язуючи по 2 разом лицьовою, окрім двох останніх петель. На спицях лишилось 36 петель. В’яжемо манжет 12 рядів резинкою 1х1. Далі два рядка подвійною резинкою. Закриваємо петлі голкою.

Довжина готового виробу 65 см. Ширина основної частини 56 см.

Вага готового виробу 230 г. Витрати кожного виду пряжі становлять: 206 г альпаки та 24 г люрексу на бавовняній основі.

Приємної творчості, рівних та легких петель!