Джемпера и пуловеры,  Для женщин,  Процессы вязания

Светр спицями “Обрій”. Реглан – погон спицями

Ідея зв’язати цей светрик прийшла спонтанно, під час прибирання та упорядкування залишків пряжі.

Для міксу відібрала кідмохер (1000м/100г), змішану пряжу Cash 30 (меринос/кашемір, 750м/100г) та додала пайєтки на бавовняній основі (800м/100г). Кожного виду пряжі взяла по одній нитці, товщина блакитно – сірого міксу вийшла близько 280м/100г. Для повітряного полотна обрала спиці №5, для закриття петель – спиці №4. 

Колір пряжі та полотна передається по-різному в залежності від освітлення.

Розрахунок для светра буде на розмір 48-50-52. Для розмірів 48 та 50 буде легкий “оверсайз”, для 52 розміру – модель більше по фігурі.

В’язати светрик будемо зверху донизу єдиним полотном. Починаємо з горловини. На спиці №5 набираємо 90 петель + 1 петля для з’єднання в коло. В’яжемо 6 рядків резинкою 1х1.

Далі переходимо на в’язання кокетки. Петлі ділимо на частини та відмічаємо маркерами:

  • спинка – 41 петля,
  • перед – 47 петель,
  • дві лінії реглана – по 1 петлі кожна.

Після резинки починаємо в’язати класичний росток зворотніми рядками, спочатку на петлях спинки, а далі поступово додаючи петлі переда з кожної сторони.

На основній частині полотна виконуємо візерунок, який складається з ажурної доріжки з 2-х петель та 5-ти лицьових петель. Як в’язати ажурні доріжки – схема в галереї. Рапорт візерунка 7 петель.

Збільшення петель біля ліній реглана (з обох боків) виконую в кожному рядку. Після того як кількість петель переда та спинки досягне 85 петель, збільшення біля ліній реглана починаю виконувати ще двічі через ряд. Після цього буде 89 петель на кожній частині. А довжина лінії реглана – 17 см.

Розділяємо полотно на дві частини, петлі ліній реглана знімаємо на додаткові маркери. Кожну частину в’яжемо окремо на висоту 20-22 см (у мене 22 см). Далі формуємо підрізи по 2 петлі з кожної сторони (при необхідності ця кількість петель може бути більшою). Починаємо в’язати основне полотно по колу на необхідну довжину. По низу виконуємо 9 рядків резинкою 1х1. Переходимо на спиці №4 і в наступному рядку виконуємо еластичне закриття петель з накидом. 

Основна частина светра готова. Її вага 206 г. Довжина 62 см. Ширина виробу 56-57 см.

Починаємо в’язати рукава. По краю пройми набираємо 55 петель і додаємо 1 петлю реглана. Всього для кожного рукава буде по 56 петель – це 8 рапортів ажурного візерунка. В’яжемо полотно рукава по колу до необхідної довжини. Далі виконуємо 9 рядків резинкою 1х1. Переходимо на спиці №4 і в наступному рядку виконуємо еластичне закриття петель з накидом. 

Светрик готовий! Підійде на розміри 48-50-52. Довжина виробу 62 см. Ширина основної частини 57 см.

Вага готового виробу 300 г, витрати кожного виду пряжі:

  • кідмохер – 90 г,
  • cash 30% – 107 г,
  • пайєтки – 103 г.

Приємної творчості, вдалих втілень, рівних та легких петель!