Джемпера и пуловеры,  Для женщин,  Процессы вязания

Пуловер спицями “Джгутик”

Пропоную вашій увазі ще один пуловер спицями з міксу різних видів пряжі. Модель прямого та вільного силуету, яка підійде для усіх типів фігури.

Окрасою пуловера є простий, об’ємний та рельєфний візерунок із джгутиків. Він легко адаптується при в’язанні по колу та зворотніми рядками. Візерунок складається з двох смужок, на яких формуються “джгутики” в шаховому порядку. Рапорт – 8 петель. 

Для цієї роботи обрала три види пряжі:

  • меланжевий мохер в бежевих відтінках, 950м/100г (1 нитка),
  • кардний меринос, 1500м/100г (2 нитки),
  • люрекс на бавовняній основі, 2300м/100г (1 нитка).

Товщина міксу близько 355м/100г. Спиці №4,5.

В цьому дописі даю розрахунки на розмір 48-50. Якщо потрібно менший/більший розмір, то відповідно беремо на 2 рапорта візерунка менше/більше від загальної кількості петель.

Пуловер в’яжемо знизу догори. Для основного полотна на спиці №4,5 набираємо 208 петель + 1 петля для з’єднання в коло. Виконуємо 20 рядків резинкою 1х1. Переходимо на рельєфний візерунок. В’яжемо спинку/перед єдиним полотном до рівня пройми. У мене довжина полотна від низу до пройми 40 см. 

Далі петлі ділимо на дві частини: спинка – 103 петлі, перед – 105 петель. Кожну частину продовжуємо в’язати окремо.

Перед. По центру переда, біля виворітної петлі, пров’язуємо одну додаткову петлю (виворітною) з протяжки. Це будуть крайові петлі горловини. На спицях 106 петель. Ділимо їх на дві части – дві пілочки по 53 петлі кожна.  Далі в’яжемо окремо кожну частину. В першому рядку для пройми закриваємо 4 петлі. 

Одночасно для формування горловини в кожному другому рядку (або в кожному лицьовому рядку) виконуємо зменшення петель біля крайової петлі горловини, пров’язуючи по дві петлі разом лицьовою. 

Через 20 см від пройми починаємо формувати скоси плеча вкороченими рядками. В кінці кожного 2-го рядка (зі сторони пройми) не дов’язуємо по 4 петлі. Формуємо 6 таких груп для кожного плеча.

Спинка. В першому рядку для пройм закриваємо по 3 петлі з кожної сторони. Через 20 см від пройми починаємо формувати скоси плеча вкороченими рядками, як на пілочках. В кінці кожного рядка не дов’язуємо по 4 петлі. Формуємо 6 таких груп для кожного плеча.

103 петлі – 24 петллі (праве плече) – 24 петлі (ліве плече) = 55 петель

Центральні 55 петель закриваємо в одному рядку. 

Відкриті петлі лівого та правого плеча з’єднуємо та закриваємо за допомогою трьох спиць.

Вага основної частини на цьому етапі 190 г.

Далі переходимо на обробку горловини.

По краю горловини набираю з лицьової сторони 81 петлю, і так само з виворітної сторони. Разом 81 + 81 = 162 петлі. В’яжемо 8 кругових рядів резинкою 1х1. По центру частини переда пров’язуємо в кожному рядку 3 разом лицьовою так, щоб друга петля була поверх двох інших.Таким чином ми зформуємо мис. Далі виконуємо два рядка  подвійною резинкою. Закриваємо петлі голкою, або будь – яким іншим зручним способом.

Вага основної частини з обробленою горловиною 195 г.

Рукава.

По краю пройми для кожного рукава набираємо 64 петлі. Рапорт візерунка 8 петель, 64/8 = 8 рапортів. В’яжемо полотно рукавів по колу до необхідної довжини.

В нижній частині виконуємо 10 рядів резинкою 1х1. Далі 2 рядка подвійною резинкою. Закриваємо петлі голкою. Пуловер готовий!

Довжина готового виробу – 62 см. Вага пуловера – 300 г. 

Витрати пряжі загальні 300 г, кожного виду окремо:

  • мохер – 125 г,
  • меринос – 145 г,
  • люрекс на бавовняній основі – 30 г.

Приємної творчості та рівних петель!