Для женщин,  Кардиганы,  Процессы вязания

Кардиган із квадратних елементів гачком

Розпочинаю в’язати цікаві квадрати для свого нового творчого проекту.

Нещодавно я познайомилась з новим для мене візерунком. Це імітація техніки “Барджелло”, яка використовується у флорентійській вишивці.

“Барджелло” – це один із способів формування маштабних та об’ємних орнаментів. Ця техніка дуже схожа до мозаїчного в’язання гачком. В процесі можна використовувати два і більше кольорів,  гармонічно поєднавши їх у полотні.

В свою чергу умілі рукодільниці спробували відтворити цю техніку гачком та створили неймовірно чудовий візерунок. Досить часто такий орнамент використовують для створення домашнього текстилю (подушок, пледів, скатертин), рідше – одяг та сумки. Цим візерунком можна зв’язати квадратні та круглі елементи, а також звичайне пряме полотно, в залежності від виробу.

Полотно може бути цупким та добре тримати форму, якщо обрати пряжу та гачок відповідної товщини. І навпаки, якщо ми хочемо отримати більш ажурне та ніжне полотно, то обираємо тонку та м’яку пряжу (віскоза, бавовна з віскозою, бавовна з акрилом, напіввовна і т.д.).

В галерею додаю схему та декілька фото з інтернету, як приклад поєднання різних кольорів. В кінці допису додам відео процесу в’язання квадратного елемента гачком.

Для своєї роботи я обрала дві різні пряжі за кольором та складом. Блакитна – це бавовна з віскозою, біла – віскоза. Метраж пряжі однаковий – 350м/100г. Гачок №2,5.

Спочатку я не знала який буде виріб. Вирішила зв’язати зразок квадратного елементу, а далі вже визначатися. Квадрат мені сподобався, він вийшов м’яким, ніжним, злегка ажурним. Для літнього топу або футболки товстуватий, а от для кардигану саме те, що потрібно.

Отже, буде кардиган!

В’яжемо квадрати, з’єднуємо їх у полотно і формуємо основну частину. Для кожної пілочки у мене пішло 8 квадратів, для спинки – 16 квадратів. І ще на кожне плече по 2 квадрата, які з’єднують між собою спинку та пілочки. Разом: 8+8+16+2+2=36 квадратів.

Схему розкладки квадратів можна подивитись нижче в галереї, а роз’яснення у відео  – Частина 2.

У процесі в’язання робимо примірку, визначаємось з висотою пройм і глибиною горловини.

Вага основної частини без обв’язки – 490 г.

Вага основної частини з обв’язкою (рельєфна резинка по усьому краю) – 530 г.

Далі переходимо до рукавів. Для кожного з них я використала по 12 квадратних елементів. По ширині (по обхвату руки) – 3 квадрата. По довжині 4 рядка елементів. Вага кожного рукава 160 г.

Завершальний етап – це обв’язка усіх країв основного полотна та нижнього краю рукавів. Для цього я обрала рельєфну резинку гачком. Як її в’язати – дивись відео Частина 2.

На планці правої пілочки можна зробити отвори для гудзиків. Для свого кардигану я обрала прозорі пластикові кнопки, які майже не помітні на полотні. Тому отворів для гудзиків не робила.

Розмір кардигана 48-50.

Довжина готового виробу – 65 см.

Загальні витрати пряжі 850 г (приблизно 350 г блакитного, решта білого кольору).