Для женщин,  Кардиганы,  Процессы вязания

Кардиган спицями із залишків пряжі

У кожної з нас є залишки різних кольорів, видів пряжі, які можна поєднати та використати в новому процесі.

Для свого кардигану я підібрала різний мохер в синіх та блакитних віддтінках. Приблизна товщина пряжі 250 м на 100 г. Спиці №6,5.  Буду в’язати кардиган на розмір 48-50.

Процес в’язання.

Кардиган в’яжеться зверху донизу єдиним полотном. Починаємо з коміра – планки. На спиці №6,5 з мохеру синього кольору набираємо 7 петель, в’яжемо смужку резинкою 1х1, приблизно 12-13 см. Від наборного краю набираємо знову 7 петель і в’яжемо в іншу сторону резинкою 1х1, також смужку 12-13 см.  Загальна довжина планки має бути 24-26 см.

Ось така деталь має бути – смужка, по краях якої по 7 відкритих петель. Ці петлі і далі будемо в’язати резинкою 1х1, це будуть планки двох пілочок переду.

Планку (смужку) приміряємо на себе. Її довжина має бути від ключиці до ключиці.

Якщо буде довшою, то горловина буде вільною. Якщо коротшою – то планка горловини буде щільно прилягати до шиї.

По одній із довших сторін смужки, з крайових петель, набираємо 38 додаткових петель і розподіляємо їх таким чином:

  • дві пілочки – по 2 петлі,
  • спинка – 24 петлі,
  • два рукава – по 3 петлі,
  • чотири лінії реглана – по 1 петлі.

Починаємо в’язати кокетку лицьовою гладдю, звичайним регланом, зворотніми рядками (лицьовими і виворітними). Збільшення петель біля ліній реглана виконуємо в кожному 2-му рядку (я виконувала в кожному лицьовому) для всіх деталей однаково.

Збільшення петель біля планок пілочок виконуємо таким чином:

  • 4 рази в кожному 6-му рядку,
  • 6 разів в кожному 4-му рядку.

Після вив’язування кокетки, на петлях спинки  + 2 петлі ліній реглана (по одній з кожної сторони), у мене це 70 + 2 = 72 петлі, виконуємо азіатський росток – 6 рядків лицьової гладі. 

Далі формуємо підрізи, у мене по 10 петель з кожної сторони. 

Петлі рукавів знімаємо на додаткові канатики (по 49 петель кожен рукав). З’єднуємо петлі спинки, підрізів, пілочок і продовжуємо в’язати основну частину кардигана.

На цьому етапі у мене на спицях 178 петель: 

  • чотири лінії реглана – по 1 петлі,
  • спинка – 70 петель,
  • дві пілочки – по 42 петлі,
  • два підрізи – по 10 петель.

Основне полотно зв’язала до лінії талії і перейшла на в’язання рукавів. На додаткових канатиках у мене було по 49 петель. По краю ростка і підріза набрала ще по 19 петель для кожного рукава: 49 + 19 = 68 петель.

В’яжемо рукава по колу, лицьовою гладдю, мохером синього кольору. В першому рядку на підрізі зменшую 4 петлі. Через два рядка знову повторюю зменшення 4 петель на підрізі – пров’язуємо по 2 разом лицьовою. На спицях лишилось 68 – 4 – 4 = 60 петель.

Всього від пройм зв’язала 12 рядків основним кольором пряжі. Далі переходимо на в’язання лінивого жаккарда згідно схеми. Для цього використовую два віддінка блакитного кольору – блідий та темний. Можна поєднати інші кольори.

В’яжемо рукава прямим полотном до необхідної довжини. По низу рукава петлі зменшуємо вдвічі – пров’язуємо по 2 разом лицьовою. Петлі, що залишилися (30 петель), закриваю звичайним способом.

Повертаюсь до основної частини. Із залишків пряжі продовжую в’язати пряме та рівне полотно, чергую смужки лицьової гладі (з мохеру синього кольору) та кольоровий візерунок по схемі (мохер блакитних кольорів).

В’яжемо до тих пір, на скільки вистачить пряжі.

Розмір кардигана 48-50.

Довжина готового виробу – 80 см.

Загальні витрати пряжі 450 г:

  • пряжа основного кольору (синій мохер) – 165 г,
  • пряжа блакитних відтінків – 285 г.