Джемпера и пуловеры,  Для женщин,  Процессы вязания

Светр із жаккардовим візерунком на кокетці. Лінивий жаккард. Реглан спицями.

Зима на носі, а це означає, що час витягати наші улюблені в’язані светри з гардеробу!

Вони не лише зігрівають нас, але і втілюють у собі неповторний рукотвір та індивідуальний погляд на моду. Кожна петелька, кожен вузлик – це творчий процес, який робить кожен светр унікальним. І що може бути кращим, ніж носити те, що створене з любов’ю та своїми руками?

З в’язаними светрами легко створити неперевершений образ. Вони можуть бути як стильним елементом повсякденного гардеробу, так і вишуканою деталлю для особливих випадків. Іншими словами, светри – це завжди актуальний тренд, який додає вашому вигляду шарму та тепла.

Осінь і зима – це час, коли в’язані светри стають нашими справжніми союзниками в боротьбі з холодом. Тож хай ваш гардероб буде насиченим теплом та стилем цього сезону, а в’язані светри хай стануть його головним акцентом! 

Якщо ви ще не маєте теплих светрів або хочеться чогось нового, то пропоную зв’язати ось цю чудову модель: класичний реглан зверху прямого силуету, комір з відворотом, кокетка з яскравим візерунком в техніці лінивого жаккарду.

Для цієї роботи обрала два різних види та відтінки пряжі: 

  • пряжа-мікс кольору морської хвилі: мохер (1000м/100г, одна нитка) + меринос (1500м/100г, три  нитки). Товщина пряжі в 4 нитки близько 340м/100г.
  •  пряжа секційного фарбування KnitPro Symfonie Terra, 380м/100г.

Для в’язання светра мені потрібні спиці №3,5 (для горловини, коміра) та №4 (для основного полотна).
Пряжа Symfonie та спиці з нового набору “Sweet Affair” від @knitproeu.

На початку будь-якого процесу в’яжемо зразки лицьової гладі та візерунків. Визначаємо свою щільність полотна. Лицьова гладь на спицях №4 в 10 см: 20 петель х 24 рядка. Жаккардовий візерунок трохи щільніший, тому для його виконання варто використовувати спиці на піврозміру більші, ніж для основного полотна.

Раппорт жаккардового візерунка становить 8 петель.

Я буду в’язати на розмір 48-50. Для коміра на спиці №3,5 набираємо 104 петлі. В’яжемо по колу резинку 1х1. Виконуємо 45 рядків, при цьому висота комірця буде близько 17 см. Далі переходимо на спиці №4 (можна взяти спиці №4,5 щоб жаккардовий візерунок не стягував полотно), починаємо в’язати кокетку згідно схеми.

Загальну кількість петель ділимо на окремі частини та відмічаємо маркерами:

  • спинка – 43 петлі,
  • перед – 51 петля, 
  • рукава – по 3 петлі кожен, 
  • лінії реглану – по 1 петлі кожна.

Якщо светрик треба на інший розмір (або якщо щільність в’язання у вас інша) то кількість петель для переда та спинки можна збільшити/зменшити на 8 петель (це кількість петель одного рапорта візерунку).

Жаккардовий візерунок в’яжемо в техніці “лінивий жаккард”, тобто колір пряжі змінюємо кожні два рядки. У схемі зазначено лише непарні ряди, парні – в’яжемо за малюнком та відповідним відтінком пряжі. 

Збільшення петель виконуємо через ряд, тобто як при звичайному реглані. При неохідності, у нижній частині кокетки збільшення петель можна виконувати рідше. Наприклад, через 2-3 ряди. При цьому потрібно буде вносити зміни у схемі візерунку.

Виконавши кокетку згідно схеми (75 рядів), висота її становить 19 см. При цьому кількість петель кожної деталі змінилась і становить:

  • спинка – 117 петель,
  • перед – 125 петель,
  • рукава – по 77 петель кожен.

Якщо залишити таку кількість петель, та ще додатково додати на кожен підріз по 6-8 петель, то ширина виробу буде 62-64 см. Я вирішила зробити виріб вужчим. Як це зробити читай далі да дивись відео – частина 2.

Отже, зв’язавши кокетку, переходимо до формування азіатського ростка зворотніми рядами. Розмір спиць не міняю, але буду зменшувати кількість петель. Петлі рукавів поки знімаю на додаткові канатики.

В’яжемо росток на петлях спинки та двох ліній реглану, що знаходяться по краях, на спицях: 117 + 2 = 119 петель.

У першому лицьовому рядку виконую зменшення петель спинки – по 1 петлі у кожному рапорті візерунка, на кутках зигзагів візерунка пров’язуємо по 2 разом лицьовою. У мене 14 кутів, тому зменшила 14 петель для спинки, на спицях: 117 – 14 + 2 (петлі ліній реглану) = 105 петель.

Далі виконую ще 10 рядів лицьової гладі для ростка. Висота ростка близько 4,5 см.

Далі переходимо на в’язання по колу. У лицьовому рядку після петель спинки (ростка) додаємо 8 петель для першого підрізу, далі переходимо до петель переда. Відразу у цьому рядку будемо виконувати зменшення петель для частини переда, як і для спинки. Маю 15 кутів візерунка, тому виконала  зменшення 15 петель, для переда залишилось на спицях: 125 – 15 + 2 (петлі ліній реглану) = 112 петель. Далі додаємо 8 петель для другого підрізу.

Після усіх зменшень (спинка/перед) та збільшень петель (підрізи) на спицях:

105 + 8 + 112 + 8 = 233 петлі.

Ширина виробу при цьому буде 56-58 см. В’яжемо по колу основну частину светра.  Виконуємо лицьову гладь до бажаної довжини виробу. По низу виконуємо 15 рядів резинки 1х1. Далі 2 рядки подвійної резинки. Закриваємо петлі голкою.

Довжина основної частини виробу 63 см. Витрати пряжі на цьому етапі 270 г: 240 г основного відтінку кольору морської хвилі та 30 г пряжі секційного фарбування.

Переходимо до в’язання рукавів. На додаткових канатиках вже є по 77 петель для кожного рукава. По краю підрізу та азіатського ростка набираю нові петлі.

У першому рядку рукава виконую зменшення петель у візерунку – по 1 петлі у кожному рапорті, на кутках зигзагів пров’язуємо по 2 разом лицьовою. У мене 9 кутів, тому зменшила 9 петель. На куточках підрізу також виконувала зменшення петель у декількох рядках підряд (фото нижче в галереї).

В результаті, після усіх збільшень та зменшень петель, на спицях лишилось по 74 петлі для кожного рукава.

Продовжуємо в’язати рукава по колу до необхідної довжини. По низу рукава виконуємо манжет 15 рядів резинкою 1х1, та 2 рядки подвійної резинки. Закриваємо петлі голкою.

Загальна витрати пряжі 370 г:

  • основного відтінку 340 г,
  • пряжа секційного фарбування 30 г.

Довжина виробу 63 см. Розмір 48-50.