Для женщин,  Платья,  Процессы вязания

Сукня спицями “Срібло”

Лицьова гладь, мінімалізм…Так! І нічого лишнього.
В поєднанні з блиском пряжі та мерехтінням пайєток на полотні, вийшла стильна, вишукана і жіночна сукня, спокійний літній образ.

В роботі три види бобінної пряжі. Для основного полотна:
– віскоза, 750м/100г (дві нитки),
– бавовна, 1500м/100г (дві нитки).

Товщина пряжі – міксу в 4 складення становить 250м/100г.
Горизонтальні смужки – по два рядка лицьової гладі королівської пайєтки на бавовняній основні. Спиці 4.

На виріб розмір 48-50, довжиною 140 см, загальні витрати пряжі – 530 г. Витрати по кожному виду пряжі будуть зазначені в кінці цього допису.

Спочатку в’яжемо зразки, визначаємось зі щільністю полотна, і переходимо до роботи.

Моя щільність в 10 см: 19 петель х 27 рядів.

Але, завдяки віскозі, полотно виходить пластичним, добре тягнеться і в довжину, і в ширину.

Сукню в’яжемо зверху донизу, спочатку окремими частинами : спинка та перед, а далі єдиним полотном.

Спинка.  На спиці №4 набираємо 60 петель.

1-й ряд (виворітний) – в’яжемо виворітні петлі.

2-й ряд (лицьовий) – лицьові петлі.

3-й ряд (виворітний) – виворітні петлі.

Далі, в 4-му рядку, з кожної сторони (по краях) відмічаємо маркерами по 4 петлі. Біля груп цих петель в кожному наступному 2-му рядку, тобто в кожному лицьовому, будемо виконувати розширення полотна (як при реглані).

4-й ряд (лицьовий) в’яжемо таким чином:

1 крайова, 3 лицьові, маркер, виконуємо збільшення петлі у вигляді накиду або із протяжки попереднього рядка, далі 52 лицьові, знову збільшення петлі, маркер, 3 лицьові, 1 крайова.

Після пров’язування 4-го рядка на спицях вже 62 петлі.

5-й ряд (виворітний) – виворітні петлі.

Далі чергуємо 4-й та 5-й ряди, виконуючи рівномірне збільшення петель лише в лицьових рядках. В’яжемо частину спинки на висоту 20 см, при цьому на спицях вже має бути 110 п.

Переходимо на в’язання переда. Він складається з двох частин.

Від спинки починаємо набирати по 10 петель для кожного плеча окремо. Спочатку в’яжемо три рядка без збільшення петель (як на спинці).

Далі з 4-го рядка відмічаємо маркером 4 крайні петлі біля краю пройми (по одній групі на кожному плечі). І починаємо виконувати розширення полотна як на частині спинки.

З 12-го рядка починаємо формування горловини, виконуємо симетричне збільшення петель в кожному 2-му рядку згідно схеми для кожного плеча окремо:

  • двічі по 1 петлі,
  • 1 раз по 3 петлі,
  • 1 раз по 5 петель.

Далі, до петель правого плеча набираємо 20 центральних петель переда та додаємо петлі лівого плеча. Таким чином з’єднуємо дві частини переда, і далі продовжуємо в’язати їх разом, при цьому продовжуємо виконувати розширення полотна по краях.

Через 18 рядів від центру переда (від горловини) виконуємо першу смужку – 2 рядки (1 лицьовий ряд, 1 виворітний ряд) королівськими пайєтками на бавовняній основі. Наступну смужку повторюємо через 10 рядів.

В’яжемо частину переда також на висоту 20 см, і на спицях має бути 110 петель.

Кокетка готова. Далі з’єднуємо петлі переда та спинки, при необхідності, якщо не достатньо ширини виробу, додаємо додаткові петлі для формування підрізів.

У мене ширини виробу було достатньо, тому петлі для підрізів я не додавала. А крайні три петлі з кожної сторони переда і спинки пров’язувала попарно разом.

На спицях: (110 – 3) + (110 – 3) = 214 петель

Переходимо на в’язання основного полотна по колу.

Через 40 см від пройм (при моєму зрості це на рівні бедер) виконала рівномірне розширення полотна, додала по колу 11 петель. При необхідності ритм прибавок можна змінювати.

На спицях: 214 + 11 = 225 петель.

В’яжемо далі по колу, виконуємо смужки із королівських пайєток. Ці смужки я чергувала то через 20, то через 10 рядів основного виду пряжі.

Через 75 см від пройм (при моєму зрості це середина колін) виконала ще одне рівномірне розширення полотна, додала знову 11 петель.

На спицях: 225 + 11 = 236 петель.

В’яжемо сукню до необхідної довжини. Закриваємо петлі любим зручним способом. По нижньому краю сукні та горловини виконую обв’язку гачком – стовпчиками без накиду у зворотньому напрямку.

Довжина виробу 140 см. 

Загальні витрати пряжі 530 г. Витрати по кожному виду пряжі становлять:

  • королівські пайєтки – 30 г,
  • віскоза – 330 г,
  • бавовна – 170 г.

Бажаю натхнення, рівних петель та приємної творчості!