Для женщин,  Кардиганы,  Процессы вязания

Класичний кардиган спицями

Класичний кардиган є головним предметом майже кожного гардеробу, особливо в сезони весна – осінь. Такий виріб поєднує в собі тепло, затишок та стиль. Він може бути як базою для створення цікавих багатошарових образів, так і самостійною частиною образу.

Головні переваги кардигану – це зручність та універсальність. Його легко можна поєднати з джинсами, брюками, сукнями та іншим одягом, ідеально вписується в образи на всі випадки життя: для офісних буднів, шопінгу, відпочинку.

Для створення своєї моделі я обрала італійську бобінну пряжу – артикул Glow – One. Це об’ємний, вспушений шнурок. В складі пряжі: віскоза, вовна, мохер, па. Нитка на дотик м’яка, ніжна, не колюча, має легкий приємний блиск. Метраж: 220м/100г.

Спиці №6 – для в’язання основного полотна, рукавів. Спиці №5 – для в’язання манжетів.

Щільність в’язання, лицьова гладь спиці №6: 10 см = 12 петель.

Технічні моментти:

  • кардиган прямого силуету, по фігурі;
  • класичний реглан зверху;
  • основну частину виконуємо зверху донизу з цільнов’язаною планкою, далі в’яжемо рукава;
  • прямі, широкі рукава – фонарики на манжеті;
  • основна частина, рукава – лицьова гладь;
  • горловина, планки, нижній край кардигану та манжети – резинка 1х1;
  • на планці правої пілочки виконуємо отвори для гудзиків;
  • декоративні лінії реглану.

Кардиган в’язала на розмір 48-50.

Починаємо з горловини. На спиці №6 набираємо 73 петлі. В’яжемо 3-и рядка резинкою 1х1, починаючи з виворітного рядка. В наступному 4-му (лицьовий ряд) продовжуємо в’язати резинку 1х1, в кінці ряду, на планці правої пілочки виконуємо перший отвір для гудзика. Далі в’яжемо ще 3-и рядка резинкою 1х1.

Отвір для гудзика. Сім петель планки в’яжемо таким чином: 1 виворітна, наступні лицьову та виворітну петлі пров’язуємо як 2 разом лицьовою, 1 накид, 1 лицьова, 1 виворітна, 1 лицьова, 1 крайова (в’яжемо виворітною). З виворітної сторони – звичайна резинка 1х1. Повторюємо виконання отворів в кожному 16-му рядку.

Переходимо на в’язання кокетки. Загальну кількість петель ділимо на окремі частини та відмічаємо маркерами:

  • спинка – 25 петель,
  • дві пілочки – по 12 петель кожна,
  • дві планки – по 7 петель кожна,
  • два рукава – по 3 петлі кожен,
  • чотири лінії реглану – по 1 петлі кожна.

Основну частину та рукава в’яжемо лицевою гладдю, планки – резинка 1х1. Пров’язуючи декоративні лінії реглану, збільшуємо загальну кільксть петель кокетки і тим самим виконуємо розширення полотна (дивись відео – частина 1).

В’яжемо кокетку довжиною 22 см, при цьому лінія реглану становить – 26 см (в тому числі висота горловини). На цьому етапі кількість петель для кожної частини кокетки маємо таку:

  • спинка – 57 петель,
  • пілочки – по 35 петель кожна ( в тому числі і 7 петель планки),
  • рукава – по 33 петлі кожен.

Петлі ліній реглану віддала в основне полотно (для спинки та пілочок). Далі, на петлях спинки в’яжемо 10 рядів – азіатський росток. За бажанням, у цьому виробі можна виконати класичний росток відразу після горловини, замість азіатського.

Петлі рукавів знімаємо на додаткові канатики. Формуємо підрізи по 6 петель з кожної сторони. З’єднуємо петлі спинки,  двох пілочок та двох підрізів. На спицях: 35+6+57+6+35=139 петель.

Основну частину в’яжемо на необхідну довжину. По низу виконуємо 8 рядків резинкою 1х1. Закриваємо петлі будь – яким зручним способом.

У мене довжина основної частини виробу – 60 см. Ширина – 56 см.

Витрати пряжі на цьому етапі – 200 г.

Далі переходимо на в’язання рукавів. На додаткових канатиках вже маємо по 33 петлі для кожного рукава. По краю пройми та ростка набираємо ще по 17 петель. На спицях: 33+17=50 петель. В’яжемо рукава по колу на необхідну довжину. В останньому рядку лицьової гладі виконуємо зменшення петель таким чином: про’язуємо двічі 2 разом лицьовою, 1 лицьова. Повторюємо так до кінця рядка. На спицях лишилось 30 петель. Переходимо на спиці №5. В’яжемо манжет – 8 рядків резинкою 1х1. Закриваємо петлі будь – яким зручним способом.

Пришиваємо гудзики. Кардиган готовий!

Витрати пряжі на увесь виріб – 305 г.