Джемпера и пуловеры,  Для женщин,  Процессы вязания

Ажурний джемпер спицями

Минуло тільки половина лютого, але вже пахне весною. Сонечко вже частіше з’являється на нашому горизонті. Надихає нас на створення ніжних та ажурних пухнастиків. Але всьому свій час, тому продовжуємо в’язати теплі речі.

Для цього джемпера я обрала найніжнішу альпаку, артикул Persiano (бебі альпака, меринос, па), 800м/100г. Вяжу у дві нитки, спиці 4,5.

Перед процесом в’язання виконала декілька зразків. Найбільше припав до душі – візерунок ажурними ромбами, схему додам нижче. Рапорт візерунка становить 13 петель. Для зразка набирала 30 петель (два рапорта + 2 петлі для симетрії + 2 крайові петлі).

Ширина мого зразка 16,5 см. Отже, ширина одного рапорта ажурного візерунка при моїй щільності в’язання приблизно 8 см.

Для ширини виробу 56 см необхідно 7 рапортів візерунка, перераховуємо у петлі:

7 рапортів х 13 петель (один рапорт) = 91 петля.

Буду в’язати на розмір 48-50. Отже, починаємо в’язати джемпер знизу доверху єдиним полотном. Для основної частини (переду та спинки) на спиці №4,5 набираємо 182 петлі. Виконуємо по колу 10 рядів резинки 1х1. Далі переходимо на в’язання ажурного візерунку згідно схеми. В’яжемо основне полотно на довжину 40 см (до пройм).

Далі петлі основної частини ділимо на половину: 182 / 2 = 91 петля. Кожну половину будемо в’язати окремо. За бажанням виконуємо плавний перехід від ажурного візерунку до лицьової гладі.

Для спинки: маємо 92 петлі додаємо 1 петлю для симетрії під час провязування візерунка, через 20 см від пройм починаємо формувати скоси плеча, а через 23 см – горловину.

Після ажурного візерунку пров’язала 30 рядів лицьової гладі, з 31/32-го рядків почала формувати скоси плеча, з 37-го рядка – формування горловини.

Для переда: маємо 90 петель, додаємо 1 петлю для симетрії візерунка та 2 крайові (детально розповіла у відео – частина 1), скоси плеча формуємо як на спинці. А горловину починаємо формувати на один ряд нижче від скосів.

Після ажурного візерунку пров’язала 28 рядів лицьової гладі, з 29-го рядка – формування горловини, з 31/32-го рядків почала формувати скоси плеча.

Схему – малюнок формування скосів плеча та горловини додала нижче в галерею.

Виконуємо плечові шви: відкриті петлі скосів плеча з’єднуємо попарно.

Довжина основної частини 66 см. Витрати пряжі на цьому етапі 150 г.

Далі переходимо на обробку горловини способом “імітація кетлювання”, дивись нижче детальне відео – частина 3.

Далі переходимо до в’язання рукавів.

Починаємо з формування окату рукава вкороченими рядами. Для цього з крайових петель, по лицьовій стороні полотна, набираємо перші 6 петель (верхня центральна частина рукава).

Розвертаємо роботу на вивовітну сторону, першу петлю знімаємо, далі в’яжемо виворітні петлі. В кінці рядка додаємо нові 6 петель з крайових петель пройми.

Увага! Кількість петель можна збільшити за допомогою накидів між петлями. Наприклад, дві петлі формуємо з крайових петель, далі один накид і т.д.

Розвертаємо роботу на лицьову сторону, першу петлю знімаємо, далі в’яжемо лицьові петлі. В кінці рядка додаємо нові 6 петель (з крайових петель пройми + накиди). 

І так далі, формуємо нові петлі в кінці кожного рядкапо усій проймі. У мене вийшло 66 петель. Цього достатньо для бажаної ширини мого рукава. Далі в’яжу рукава по колу до необхідної довжини. 

Перед манжетом виконую рівномірне зменшення петель, пров’язуючи: 1 лицьова, 2 разом лицьовою і т.д. На спицях залишилось 44 петлі. Переходимо на в’язання резинки 1х1, виконуємо 8 рядів. Далі 2 ряди подвійної резинки. Закриваємо петлі голкою.

Джемпер в’язала на розмір 48-50.

Довжина готового виробу 66 см. Витрати пряжі всього лише 230 г.

Джемпер вийшов теплим, ніжним та невагомим.