Джемпера и пуловеры,  Для женщин,  Процессы вязания

Джемпер спицями “Париж”

Ніжний та жіночий джемпер, практично базова модель, який буде елегантним доповненням гардеробу в повсякденному житті. Такий виріб додасть романтичності до вашого образу. 

Обираємо м’яку, приємну пряжу та починаємо в’язати.

Для цієї моделі я обрала два види бобінної пряжі:

  • артикул Penelope (твід), 1200м/100г (три нитки),
  • мохер, 950м/100 г (одна нитка).

Товщина пряжі – міксу з чотирьох ниток приблизно 300м/100г.

Для жаккардового візерунку обрала 100% меринос сірого кольору, 1500м/100г. Цю пряжу беремо в 5-ь складень, і отримуємо метраж також 300м/100г.

Спиці №4 для в’язання основного полотна та рукавів.

Щільність лицьової гладі в 10 см: 19 петель х 28 рядків.

В’язала джемпер на розмір 48-50.

Параметри готового виробу: ширина – 56 см, довжина – 67 см.

Основна частина складається з двох деталей (перед та спинка), які в’яжемо окремо. Для переда на спиці №4 набираємо 106 петель. З лицьової сторони виконуємо один ряд виворітними петлями (не обов’язково!). Далі в’яжемо рівне, пряме полотно лицьовою гладдю на довжину 15 см.

Далі починаємо виконувати жаккардовий візерунок, рапорт якого 60 петель. Тому, для зручності, на спицях відмічаємо маркерами центральні 60 петель. Спочатку візерунок в’язала від двох клубочків сірого кольору, щоб не робити довгі протяжки по центральній частині полотна, далі перейшла на один.

У верхній частині переда формуємо горловину та скоси плеча згідно малюнка в галереї. Горловина формується в 6-ти рядках, закриття петель виконуємо через ряд. Скоси пелеча виконуємо в 5-ти рядках, закриття петель формуємо також через ряд, або лишаємо групи відкритих петель. 

Як виконувати плавне закриття петель без сходинок можна подивитись у відео нижче на прикладі іншого виробу.

Для спинки на спиці №4 набираємо також 106 петель, в’яжемо рівне, пряме полотно. 

Скоси пелеча формуємо як на частині переда: виконуємо закриття петель в 5-ти рядках через ряд, або лишаємо групи відкритих петель. Горловина формується в 2-х рядках, закриття петель виконуємо через ряд (малюнок в галереї вище).

Дві деталі з’єднуємо між собою: зшиваємо голкою або з’єднуємо гачком у вигляді зигзагів (фото в галереї). Виконуємо бокові та плечові шви. Залишаємо отвори для рукавів, висота пройми 20 см.

Далі переходимо до в’язання рукавів. По краю пройми на спиці №4 набираємо 72 петлі. В’яжемо по колу лицьову гладь. Через 12 см починаю виконувати зменшення петель. Відмічаю центральну петлю нижнього краю рукава.

Зменшення виконую таким чином: перед центральною петлею виконуємо дві разом лицьовою з нахилом вліво, далі центральна петля (лицьова петля), після неї виконуємо дві разом лицьовою з нахилом вправо. В одному рядку кількість петель зменшуємо на дві петлі. Такі зменшення петель повторюємо в кожному 10-му рядку.

На спицях залишилось 52 петлі. Продовжуємо в’язати рукава на необхідну довжину. В кінці виконуємо ряд виворітними петлями. Закриваємо петлі класичним способом.

За бажанням, край виробу, рукавів та горловини можна обв’язати гачком.

Загальні витрати пряжі 410 г:

  • рожевого кольору- 380 г,
  • сірого кольору – 30 г.

Бажаю вам рівних петель та приємної творчості!