Для женщин,  Процессы вязания,  Топы

Синя футболка спицями

Літо в повному розгарі. Тому продовжуємо в’язати ажурні топи та футболки. Вони чудово поєднуються з спідницями, шортами, брюками. Таким чином можна створювати різноманітні, зручні та практичні літні образи.

Нову модель футболки я буду в’язати із пряжі від ТМ “Valencia”.

Це моточна пряжа “Blue Jeans”, в 50г 160 м.

Склад: 50% бавовна, 50% поліестер.

Пряжа м’яка та приємна на дотик. Рекомендований розмір спиць №2 – 3,5.

Дана модель футболки – це різновид класичного реглану. Вяжеться зверху донизу єдиним полотном. Розширення полотна біля ліній реглана виконується лише для спинки та переду, ширина кожного рукава формується від горловини, з урахуванням додатково набраних петель по ростку і рідрізі. Перед та спинку в’яжемо лицьовою гладдю, рукава – ажурним візерунком згідно схеми.

Ажурний візерунок. Рапорт: 9 петель, 4 рядка. Якщо в’язати полотно по колу, загальна кількість петель має бути кратна числу 9. При в’язанні кокетки даного виробу, для одного рукава кількість петель має бути кратна числу 9 + 1 петля для симетріії ажурного візерунка.

Для початку в’яжемо зразки візерунків та розраховуємо щільність полотна. 

Свої зразки я в’язала спицями №3,25. Лицьова гладь в 10 см: 22 петлі х 3 рядка.

Ширина одного рапорта ажурного візерунка (9 петель) = 4 см 

Робимо розрахунки для горловини.

Для прикладу, якщо обхват руки (ОР) = 36 см, то для рукава потрібно: 36см/4см = 9 рапортів ажурного візерунка.

Або, якщо бажана ширина рукава (враховуючи вільне облягання) 40 см, то для рукава потрібно: 40см/4см = 10 рапортів ажурного візерунка.

Важливий момент.

В даній моделі в’яжеться азіатський росток, та додаються петлі для формування підрізів – а це збільшить ширину рукава.

Тому це потрібно враховувати на початку формування горловини.

Приклад 1. Якщо по боковій частині ростка та підрізі набираємо 18 петель при формуванні рукава – це буде 2 додаткових раппорта ажурного візерунка. Якщо для рукава всього потрібно 10 раппортів, то 2-а з них будуть в’язатися з додаткових петель ростка і підріза. Тому від горловини ширина рукава має бути: 10 рапортів – 2 рапорти = 8 рапортів.

Приклад 2. Якщо по боковій частині ростка та підрізі набираємо 27 петель при формуванні рукава – це буде 3 додаткових раппорта ажурного візерунка. Якщо для рукава всього потрібно 10 раппортів, то 3-и з них будуть в’язатися з додаткових петель ростка і підріза. Тому від горловини ширина рукава має бути: 10 рапортів – 3 рапорта = 7 рапортів.

Для в’язання моєї кокетки я буду використовувати розрахунки з прикладу 2.

Для горловини на спиці №2,75 набираю 132 петлі + 1 петля для з’єднання в коло. В’яжемо 11 рядків резинкою 1х1. Далі переходимо на спиці №3,25. Ділимо петлі на деталі, як показано на малюнку і починаємо в’язати кокетку.

В першому рядку кокетки петлі усіх частин в’яжемо лицьовими, лінії реглана – виворітними, а також додаємо по одній петлі для кожного рукава біля регланних ліній переда. Це необхідно для симетрії ажурного візерунку. Від тепер для кожного рукава маємо по 64 петлі.

Збільшення петель для переда виконуємо в кожному круговому рядку біля регланних ліній, по всій довжині кокетки.

Збільшення петель для спинки виконуємо спочатку теж в кожному круговому рядку приблизно 2/3 від усієї довжини кокетки, далі через ряд.

Коли довжина кокетки буде 20 см, то кількість петель для кожної деталі буде така:

  • перед – 97 петель,
  • спинка – 85 петель,
  • рукава – по 64 петлі кожний,
  • лінії реглана – по 1 петлі кожна.

Починаємо в’язати азіатський росток на петлях спинки + 2 петлі лінії реглана (по одній з кожної сторони). Всього 12 поворотних рядків.

Далі, відділяємо петлі рукавів, знімаємо їх на додаткові канатики.

З’єднуємо петлі переда, спинки, формуємо підрізи (у мене 20 петель кожний) і продовжуємо в’язати по колу основну частину виробу на бажану довжину.

Зараз на спицях №3,25 всього 226 петель. Основну частину виробу в’яжемо прямим полотном лицьовою гладдю. По низу в’яжемо декілька рядків резинкою 1х1.

За бажанням, від лінії грудей, або від таліі, або на нижній частині виробу можна використати ажурний візерунок як на рукавах. 

Зв’язавши від пройм 7-8 см основного полотна, я вирішила продовжити в’язання рукавів, щоб визначитися достатньо в мене пряжі чи ні.

Після формування кокетки (від початку) для кожного рукава у нас було по 64 петлі. По боковій стороні ростка і краю підріза я набрала додатково ще по 26 петель для кожного рукава: 64+26=90 петель. Це буде по 10 рапортів ажурного візерунка.

Кожен рукав в’яжемо по колу прямим та рівним полотном на бажану довжину. Далі переходимо на спиці №2,75 і виконую 10 рядків резинкою 1х1, 2 рядки подвійною резинкою (“полая резинка”), закриваю петлі голкою. Довжина мого рукава від підрізу до нижнього краю 20 см.

Рукава готові, тому повертаюсь до основного полотна. Продовжила в’ялати лицьову глаль на бажану довжину.

Спиці (№3,25) не міняю , виконую 10 рядків резинкою 1х1, 2 рядки подвійною резинкою (“полая резинка”), закриваю петлі голкою.

В результаті маємо чудове літнє вбрання – нову, легку та майже невагому футболку. 

Така модель ідеально впишеться в будь – який гардероб.

Розмір готового виробу 48-50. Довжина – 60 см, ширина – 56 см. Вага виробу 260 г.

Світлини футболки на мені можна побачити в відео – частина 3 Фотоальбом.